Polkupyörät ja muut kulkuvälineet konnailun kohteena!

0
Tämä hieno, uusi sininen polkupyörä oli heitetty ojaan. Nostin se näkösälle. Muutaman päivän päästä havaitsin sen olevan metsässä eri paikassa valtatie 18 läheisyydessä. Laitoin sen taas havaittavaksi. Sen jälkeen se katosi. Löysikö omistaja?

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Kaikenlaisten kulkuvälineiden varastaminen on ollut kautta aikojen lisääntyvää. Esimerkiksi autoja on varastettu, lain tulkinnan mukaan lainattu luvattomasti, niiden valmistamisen alusta alkaen.

Polkupyörät ovat myöskin ollut ammoisista ajoista asti, konnailun kohteina. Parin viime vuoden aikana tämän toiminta-alan suosikkien sakkiin ovat tulleet erilaiset akun avustuksella liikkuvat sähköpyörät, mopot ja niin sanotut potkulaudan.

Kun netistä katselee varastettujen ja löydettyjen luetteloita, niin sisältä löytyy runsaasti arvoltaan kalliita kulkuvälineitä JärviPohjanmaan sekä Suomenselän alueellakin. Netistä kannattaakin seurata. Jos havaitsee kuvan tai maininnan, varastetusta, tai itse havaitusta hylätyistä pyörästä, ilmoittaa sitten sitä kaipaavalle.

Polkupyöriä on viime aikoina näkynyt lojuvan hylättynä viime aikoina runsaasti. Niitä on joku lainannut ja sen jälkeen jättänyt heitteillä teiden varsiin ja pihoihin. Suosittuja kohteita ovat myöskin jokien ja purojen uomat sekä vesiojat. Itsekin havaitsin taannoin polkupyörän pilkottavan Pennalankoskessa. Se oli heitetty jokeen Keskustieltä. Nostin ylös ja omistajakin sille löytyi viikon aikana.

Tämä harmaa pyörä on ollut hylättynä Tuurissa jo vuoden 2022 keväästä asti näkyvässä kohteessa ja samassa paikassa. Ketjut on lähtenyt päältä pois ja ruostetta on tullut. Kukaan ei ole pyörää huolinut.

Havaintojeni mukaan hylätyt polkupyörät lojuvat joskus kuukausia – jopa vuosienkin ajan hylättynä. Niitä ei ole kukaan korjannut talteen, eikä ehkä kuuluttanut kadonneeksi. Esimerkiksi Tuurin kauppakylässä on hyljättynä pyöriä ruostunut samassa paikassa jo yli vuoden ajan.

Useammat naisten ja miesten pyörät ovat olleet aivan uusiakin. Toiset on pysyneet samassa paikassa pitkään ajan ja sitten häipyneet. Ehkä suurin määrä ei alkuperäiselle omistajalle. Pyörän on korjannut pois henkilö, joka on huomioinut sen olleen hylättynä jo viikkoja tai kuukausia?

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI