EPSHP:n tiedote | Tartuntamäärät ja sairaalakuormitus yhä korkealla tasolla

0
Sairaalanmäki aluetta

Omikron-aalto ei ole vielä laantunut Etelä-Pohjanmaalla. Koronaan sairastuneita on kaikissa ikäryhmissä. Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana etenkin terveyskeskusten vuodeosastoilla mutta myös keskussairaalassa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1042 koronatartuntaa, joista 409 viime viikonlopun aikana. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 17 126. Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt  1172 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 540 / 100 000 asukasta.

Selvitetyistä tartunnoista suurin osa tulee perhepiiristä tai jää epäselväksi. Joukkoaltistumisia tapahtuu edelleen hyvin runsaasti muun muassa tehostetun palveluasumisen yksiköissä, työpaikoilla, koululuokissa ja päiväkotiryhmissä.

Jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä on edelleen korkealla tasolla.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1822 pcr-testiä. Näistä 45 % osoittautui positiivisiksi. Noin 25 % positiivisista testituloksista tulee ilmi yksityisten palveluntarjoajien ottamista näytteistä.

Sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana alueellamme. Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 20 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on peräti 39 koronapotilasta.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 18-vuotiaiden osalta: 87,4 % on saanut 1. rokotuksen, 85,2 % 2. rokotuksen ja 58,7 % myös 3. rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 88,7 % on saanut 1. rokotuksen, 86,3 % 2. rokotuksen ja 61,1 % myös 3. rokotuksen.

Neljä kuntaa Etelä-Pohjanmaan alueelta on ylittänyt 3. annosten osalta 60 %:n rokotuskattavuuden.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona   

Aluehallintoviraston määräykset:

Ei voimassa olevia määräyksiä tällä hetkellä.

Nyrkin suositukset

 1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana.

 1. Suositukset työpaikoille

Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluuseen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä.

 1. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin

Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hyvästä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituksen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

 1. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

Erikoissairaanhoidossa vierailuja rajoitetaan siten, että vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa, kuten vakavasti sairaiden tai saattohoitoa saavien potilaiden luona.

 1. Maskisuositus

Laajaa maskin käyttöä suositellaan kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille:

 • Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
 • Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.
 • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
 • Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

 

JÄTÄ KOMMENTTI