JÄRVI-POHJANMAA | Yhteistoiminta-alueen tuorein koronatiedote – kolme uutta tartuntaa – koulujen suunnitellaan käynnistyvän normaalisti lähiopetuksena.

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 3.8.2021

Edellisen 5.7. annetun tiedotteen jälkeen on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Yksi tartunta liittyi heinäkuun alussa ilmenneeseen tartuntaketjuun ja kaksi tartuntaa tuli ilmi viime viikonlopun aikana. Toinen uusista todetuista tartunnoista on saatu Etelä-Suomesta ja toinen ulkomailta.

Järvi-Pohjanmaan alueella on todettu yhteensä 146 positiivista koronapotilasta koko epidemian aikana. Tällä hetkellä alueella on seitsemän henkilöä asetettu eristyksiin tai karanteeniin.

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä päätti eilen 2.8., että Etelä-Pohjanmaan maakunta on kiihtymisvaiheessa. Heidän mukaan suurin osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, pubeista, festareilta, juhlista, pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Eniten tartuntoja todetaan 10-19-vuotialla ja 20-29-vuotiailla.

Järvi-Pohjanmaan alueella koronatilanne on kuitenkin tällä hetkellä hallinnassa ja koulujen suunnitellaan käynnistyvän normaalisti lähiopetuksena. Koulut tiedottavat oppilaita ja vanhempia suoraan koulutyön aloituksesta ja siihen liittyvistä käytänteistä.
Ilmat ovat viilenneet ja myös tavalliset flunssavirukset kiertävät väestössä. Koronaviruksen vallalla oleva delta-muunnos aiheuttaa useille ihan tavallista flunssaa muistuttavia oireita.

Nyt on erityisen tärkeä hakeutua koronatestiin, mikäli saa flunssan oireita. Oireisena ei saa mennä työpaikalle tai kouluun!

Nuorten ja nuorten aikuisten rokotekattavuus on alueellamme noussut koko ajan. Huomenna (keskiviikkona) 4.8. Alajärven terveyskeskuksessa järjestetään walk-in rokotusilta klo 16-18. Ehdit siis vielä saamaan koronarokotteen ennen opiskelujen alkua!

Oman rokotusajan voi varata joko www.hyvis.fi tai ajanvarausnumerosta 06 2412 7800. Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 12-15-vuotiaat henkilöt voivat varata rokotusajan soittamalla 06 2412 7700.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän alueelliset suositukset:

• sisätiloissa järjestettävien yleisö- ja yksityistilaisuuksien sekä uskonnollisien tilaisuuksien osallistujamäärä tulee mitoittaa käytettävissä olevan tilan mukaan. Osallistujien välinen kahden metrin turvaväli tulee toteutua. Sisätiloissa on aina suositeltava käyttää suu-nenäsuojuksia. On
myös noudatettava hyvää käsihygieniaa.
• ulkotiloissa järjestettävät yleisö- ja yksityistilaisuudet sekä uskonnollisien tilaisuudet tulee järjestää terveysturvallisuus (mm. suu-nenäsuojien käyttö, turvavälit ja käsihygienia) huomioiden.
Isompien tapahtumien suunnittelun yhteydessä on tärkeä ottaa etukäteen yhteyttä pandemiajohtoryhmään tai tartuntatautilääkäriin.
• lasten harrastustoiminta voi toimia normaalisti
# Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti
# Kilpailu- ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa
# Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
• nuorten harrastustoiminta voi toimia normaalisti
# Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti
# Kilpailu- ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa
# nuorten A-, B- ja C-junioreiden SM-tason sarjassa kilpailutoiminta muun koronatason alueille joukkueen/urheilijan oman harkinnan mukaisesti terveysturvallisesti
• Aikuisten harrastustoiminta voi toimia normaalisti
# Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti
# pois lukien aikuisten SM-, 1. ja 2. divisioonatason kilpaurheilu, aikuisten kilpailu- ja harrastustoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)
# sisätiloissa harrastustoimintaan osallistuvien määrä on mitoitettava käytettävissä olevaan tilaan
• kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
• muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
# mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä
# huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
# tilojen ilmastointi ja tuuletus järjestetään mahdollisimman hyväksi
• työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
# huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
# liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset
• Nuorisotiloilla ei henkilörajoitusta, mutta jos nuorisotiloissa on yli 15 henkilöä samaan aikaan, nuorisotilojen ohjaajat suosittelevat ja tarjoavat kasvomaskia kaikille läsnäolijoille.
• Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa suositellaan pidettävän listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi
• kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
# julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
# koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
# kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
# kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
# sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
# museot, kirjastot, galleriat
# kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä
• ulkomaan matkustamista ei suositella
• vapaa-ajan matkustaminen on toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja noudatettava hyviä hygieniakäytäntöjä ja suu-nenäsuojuksen käyttöä

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän puolesta:
Jaakko Anttila vt. peruspalvelujohtaja, Esa Kaunisto sivistystoimenjohtaja, Leena Uusitalo tartuntataudeista vastaava lääkäri, Sam Leijonanmieli Vimpelin kunnanjohtaja, Sami Alasara Lappajärven kunnanjohtaja, Vesa Koivunen Alajärven kaupunginjohtaja.

JÄTÄ KOMMENTTI