KANNANOTTO | Kansanedustaja Mika Lintilä: Talouteen ennustettavuutta ja vakautta – Suomen ajelehtimisen pitää päättyä

0
Kansanedustaja Mika Lintilä

Keskustan keskipohjalaiskansanedustaja Mika Lintilä varoittaa käänteestä huonompaan Suomen taloudessa.

– Taloutta on jo pidempään koetellut epävarmuus, joka jatkuu niin pitkään kuin Ukrainassa soditaan. Työllisyys on kuitenkin pysynyt korkeana.  Nyt myös työllisyyden kehitys on kääntynyt huonompaan suuntaan.

Lintilä viittaa uusimpaan Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen, jonka mukaan työllisiä oli heinäkuussa yli 60 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys lisääntyy.

Käänteestä huonompaan kertovat Lintilän mukaan myös useiden yritysten ilmoittamat muutosneuvottelut ja konkurssien määrän selvä kasvu. Kouriintuntuvimmin näkymien heikkeneminen tuntuu rakennusalalla, joka on hiipumassa pysähdyksiin.

Lintilän mukaan nyt, jos koskaan, olisi ensiarvoisen tärkeää luoda vakautta, ennustettavuutta ja luottamusta Suomen talouteen.

– Tärkeintä on, että kuukausia jatkunut maan ajelehtiminen saadaan päättymään. Hallituksella on tästä isoin vastuu. Sen pitää saada asiansa järjestykseen. Suomi tarvitsee toiminta- ja päätöksentekokykyisen hallituksen.

Lintilä alleviivaa, että toimia talouden oikaisemiseksi tarvitaan pikaisesti. Muuten käänne huonompaan voimistuu ja sen vaikutukset tuntuvat ihmisten arjessa – kodeissa ja työpaikoilla – kautta Suomen.

Lintilä toivoo, että myös työmarkkinoilla pystyttäisiin tässä tilanteessa asettamaan Suomen etu ensimmäiseksi.

 

– Ymmärrän, että ammattiyhdistysliikkeen tehtävä on pitää jäsentensä puolta. Isänmaan etu kuitenkin olisi, että uudistukset työelämässä tehtäisiin yhdessä. Totta kai myös työnantajien ja hallituksen pitää tulla vastaan. Vakava kysymys kuuluu, onko tässä maassa edelleen sopimis- ja yhteistyökykyä, kun tosiasioita etenkään velan ja alijäämän osalta kukaan meistä ei pääse pakoon.

Lintilä on aiempi pitkäaikainen elinkeinoministeri. Hän toimi viime vaalikaudella myös valtiovarainministerinä. Lintilä on toiminut myös Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajana.


 

JÄTÄ KOMMENTTI