Kolumni | Nyt pitää varoa hirvieläimiä!

0
Tässä uhkaava tilanne valtatie 18, Tuurin ja Töysän kk:n väliltä. -Kuin ihmeen kaupalla kolaroinnilta vältyttiin kahden hirven loikinnasta vilkkaasti liikennöidyn valtatien yli. Kuva: Pentti Hautala.

Pentti Hautala

Vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan hirvien- ja kauriiden kanssa kolareja tapahtuu vuodessa, eniten viikoilla 40-48!

Mainittuna ajanjaksona tapahtuu Suomessa satoja yhteentörmäyksiä hirvieläinten kanssa. -Vakavimmissa kolareissa aiheutuu kuolemiakin.

Nyt siis eletään syksyä ja sitä aikaa vuodesta, kun hirvieläimen kanssa ajoteillä törmäämisen vaara on todennäköisempää.

Hirvien, kauriisiin ja muhinkin metsiemme eläimiin, törmäämisen vaaran lisääntymisen suuri mahdollisuus johtuu siitä, että mainittujen eläinten metsästys on perinteiseen aikaan käynnistynyt.

Esimerkiksi hirvet ”viis veisaavat” valta- ja pienemmistä täistä, kun säntäävät autojen eteen puskista sekä pelloilta. -Ei ainakaan silloin, kun jahtiporukan koirat ovat kintereillä.
Itsellenikin on kokemuksia hirven kansa kohtaamisesta.

– Tuurin ja Alavuden välillä, valtatiellä 18 yli 500 kiloinen hirvi hyppäsi taannoin puskasta autoni konepelille, tuulisiin ja katon kautta kuolemaan.
Autoni romuttui lunastuskuntoon ja minä jouduin silmälääkärin hoitoon. -Hirven pään iskeytyessä tuulilasiin, josta lensi silmiini pirskeitä!

Eli nyt kannattaa varoa hirvieläimiä yöllä ja päivisin!



 

JÄTÄ KOMMENTTI