KOLUMNI | Rauhaa riistalinnuille!

0
Miksi joku nykyihminen vielä malttaa metsästää esim. metsoa? -Metsiemme kuningaslinnun kaverit koppelotkin ovat jo todellisuudessa niin vähissä, että "ukot" tepastelevat pihoihin kumppania etsimään.
Toimittaja Pentti Hautala

Pentti Hautala
Töysä/Alavus

Luonnossa laajasti liikkujille, on puolueeton murhe ns. riistalintujen vähenemisestä. Melkoisena yllätyksenä metsästyskauden, nyt lauantaina 20.8., on todettavana vesilintujenkin määrien pienentyminen.

Luonnonvarakeskuksen 16.8. 2022 lähettämästä tiedotteesta ilmenee, kesän laskentojen osoittavan vesilintulajien määrien vähentyneen entisestään. Lintukannat ovat pienentyneet jo monien edellisten vuosienkin aikana.

Samaa lintumäärien niukkuuden lisääntymistä on havaittavissa todellisuudessa metsäkana-lintujen kohdalla. Mainittujen riistalintujen vähänemisestä on vastuullisemmat tahot kantaneet huolta jo vuosia. Metsojen, koppeloiden, teerien, pyiden ym. häviämiseen ovat syyllisiä monet tekijät. Mutta, yllätys.. yllätys! -Suomen Luontovarakeskuksen, 9.8.2022 julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että metsäkanalintujen kasvu jatkuu. Tällainen ”tieto” perustuu metsästäjien suorittamaan riistakolmioiden lasketaan. Koko Suomessa on laskettu- ja palautettu tiedot 858 kolmiosta.

Kaikki voivat miettiä onko todellisuudessa kyseessä ”valhe, emävale vai tilasto”. Moniko laskija on maastossa talsinut 12 km. Kolmion ympäri, vai onko tulokset kirjattu vain kynällä? Tällaiset epäilyt heräävät, kun tarkastelee mm. metsäneliökilomerille keskimäärin merkittyjä, monin kymmenien kanalintujen määrää.

Jokaisen metsästäjän pitäisi tuntea ”piston sydämessään”, kun näkee metsiemme kuningaslinnun METSON! -Nekin harvat yksilöt jotka vielä ovat elävien kirjoissa joutuvat hakemaan koppeloiden korvaajia ihmistä ja autoistakin. Minä ainakin aloin tuntemaan sääliä komean metson kohtalosta, kun hieno lintu, köpötteli kimppuuni siivet huuhtoen. -Koppelon puutteessa herra halusi hienosti riuukaverikseen meikäläisen.

Joutsentakin on ammuttu takavuosina, vesilintujen metsästyksen aloituksessa, liipaisinsormen ollessa herkimmillään.

Ei kenenkään luulisi ampuvan metsoa ja muita kanalintuja huvikseen. Ei, vaikka linnuista saa kuinka hyvää lihaa ruuaksi. Herkullisia lihoja saa nykyään kaupoistakin halvalla. Kun jättää em. linnut ampumatta, saa tulevatkin sukupolvet nauttia luontoliikunnasta ja lentoon lehahtelevista komeista linnuistamme!

Metsäkana- ja vesilintujen vähenemiseen todellisuudessa ovat syyllisiä metsästäjien lisäksi myös, alkujaan tarhaajien huolimattomuudesta luontoomme päässeet minkit ja supikoirat.
Minkit popsivat jo munat pesistä. Maastossa liikkuvat poikaset ja pienokaisiaan suojelevat emotkin ovat helppoja saaliita. Näiden pienpetojen metsästämistä pitäisi tehostaa.
Metsästäjät syyttävät kovasti kanahaukkoja ja nykyistä metsänhoitoakin riistalintujen vähenemisestä. Samoin syylliseksi esitetään korpimetsien hakkuita.

Kanahaukkoja on ollut aina luonnossamme, runsaammin kuin nykyään. Silti ns. metsälintuja näki aina useita, kun metsissä ja pelloilla liikuttiin. Rauhoitettuja korpimetsiä on luonnon- ja kansallispuistoissa tuhansia hehtaareita. Lisäksi yksityisetkin omistajat ovat säilyttäneet tällaisia kohteita. Mutta retkeiltäessä em. vanhoissa metsissä, ei siellä tapaa metsoja, koppeloita eikä teeriä.

Hoidetuissa talousmetsissä ja pihoissakin niitä sentään vielä on saanut metsoja harvak-seltaan nähdä. Kun Suomen Riistakeskuksenkin tilastoista tarkastelee. Nimenomaan niitä määriä mitä metsästäjät ovat vuosittain ilmoittaneet saaneensa saalikseen, niin yllättyy. Erityisesti se ihmetyttää, kuinka suurimääräisiä nämä luvut ovat. Kymmeniätuhansia yksilöitä jokaista lajia!

Se jää tietenkin aivan pimentoon, onko saalismäärät ilmoitettu yläkanttiin, että metsästys-oikeuksia ei vähennettäisi? – Monet eivät tokikaan päätettyjä kiintiöitä kunnioita.
Kun metsästäjien saalismäärin lisää vielä minkin, supien, kettujen ja kanahaukkojenkin osuuden, on aihetta ihmetellä, että lintuja vielä näkee jossakin hengissä. Olisihan se surkeaa, jos ja kun Suomen kantalaji metso ja muutkin kanalinnut hävitetään sukupuuttoon!

Vesilintujenkin kannat ovat jatkaneet vähentymistä…Ja se jatkuu lauantaista klo. 12.00 alkaen, kun vesilintujen metsästys alkaa.

Vastuullisia metsästäjiäkin toki on. Sellaisia, jotka ymmärtävät lintukantojen säilyttämisen tärkeyden. -Heidän pitäisikin toimia ja laittaa sooloilijat ruotuun. Eniten ihmetyttää se, missä luuraavat niin sanottujen luonnonsuojelu- ja lintutieteellisen yhdistyksien aktivistit. Ihmetyttää, kun mikään taho ei voimakkaammin puolustaa Suomen alkuperäisen luonnon lintujen hävittämistä sukupuuttoon!?

Metsästysvietin tyydyttäminen pitäisi satsata vahingollisten vieraslajien, kuten valkoposkihanhien ja merimetsojen jahtaamiseen! Metsot ja koppelot, eikä muutkaan kanalinnut tee kenelläkään vahinkoa. Päinvastoin! Nämä alkuperäisen Suomen luonnon hienot linnut ovat todellisuudessa uhanalaisia. Mainitut linnut pitäisi rauhoittaa kokonaan!

Kuvat: Pentti Hautala


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI