KOLUMNI | SATEENKAARTEN LOISTETTA KOMEIMMILLAAN

2
Ukkonen on ohi ja se poistui kauemmaksi ja sai sateineen aikaan leimuavan sateenkaaren peltoaukeaman taakse. Kuva: Pentti Hautala
Toimittaja Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA/ Alavus/ Töysä

Viime päivinä ovat sadekuurot virkis-täneet vähän luontoa sekä sen kasvustoa ja ilmaakin pitkän hellejakson jälkeen.

Sade on saanut aikaan myöskin komeaa variloistoa, kun sateenkaaret ovat hehkuneet parastaan auringon ja vesisateen vaikutuksesta. Sateenkaarihan muodostuu valon aaltopituusalueen, silmin nähtävissä olevasta värijakautumasta, ilmakehän optisesta ilmiöstä.

Kaari syntyy, kun valoa taittuu vesipisaran etupinnasta ja heijastuu pisaran takapinnasta sekä taittuu jälleen pisaran etupinnasta. Kun vesipisara on dispersiivinen, valkoinen valo hajoaa väreiksi muodostaen sateenkaaren. Ihminen ja suurin osa muista eläimistä kykenevät havaitsemaan näkyvää valo ja käyttämään hyväkseen värispektriä asioiden tunnistamiseen näköaistien avulla.

Pitkän hellejakson jälkeen sade ja hienon värikkäät sateenkaaret ovat herättäneet ihastusta meissä ihmisissä. -Niin myöskin liito-oravassa, kun hopeaturkki ihasteli väriloistoa mökkinsä ulkoseinillä. Kuva: Pentti Hautala

Näkyvä valon lyhytaaltoinen pää on violetti ja pitkäaaltoinen punainen. Näkyvä valo kattaa aallonpituusalueen 380-750 mm. Ihmissilmän herkkyys on suurin 555 nanometrissä, mikä vastaa vihreää valoa. Ihmissilmä kykenee erottamaan erikseen monta sataa erilaisia värejä.

Sateenkaaressa voi olla havaittavissa parhaimmillaan kymmeniä eri värejä. Värien loiston ja lukuisuuden määrää vesipisaroiden koko ja aaltomaisuus.

Sateenkaari kuusikossa. Kuva: Pentti Hautala

Sateenkaari onkin ilmakehän yleisin ja huomatuin valoilmiö. Siksi se onkin herättänyt eniten kiinnostusta ja ihailua kautta historian. Myöskin siksi, kun kyseinen valoilmiö on todettu vaarattomaksi. Ja useimmiten se ilmaisee, että ukonilmakin on ainakin vähän etäämmällä.

Kertomuksia sateenkaaresta esiintyy eri puolilla maapalloa. Sitä pidetty Jumalallisen varjeluksen ja valaistumisen symbolina, sekä ennustusmerkkinä. Siitä on tehty myös paljon eriaiheisia lauluja sekä runoja jne.

 

 

 

 


 

Korona-kartta 700x

2 KOMMENTTIA

  1. Hei!!

    ”Kristiina” —Olen aivan samaa mieltä Sinun kanssa. Olenhan kirjoittanut satoja kolumneja ja joutunut jostakin niissä esittämistä asioista jopa valtakunnanoikeuteenkin, ja vuosikymmeniä sitten sain Kekkoseltakin ”myllykirjeen” Venäjän arveluttavin.— Olen kuitenkin aina saanut vapauttavan tuomion kommenteissani,kolumnien mielipiteistäni.
    Tässä jutussani tuli merkityksi kai otsikon yhteyteen sana kolumni huolimattomuudesta/vahingossa, kun se on automaattisella merkinnällä koneella. Ottamani kuvat olivat jutussa tärkeimpiä ja Wikipedian viisaat tiedot tärkeänä tietona omien sanojeni höysteenä … Enhän minä todellakaan niin monipuolisen viisas ole ,että vesipisaroiden aaltojen vaikutuksesta tieteellisesti tietäisin. — Kiitos, että kiinnosti!!!
    Toimittaja: Pentti Hautala

JÄTÄ KOMMENTTI