KOLUMNI | Tuuri kelpaisi jo koko maailman vuoden kyläksi

1
Tuuri kelpaisi valittavaksi kehityksestään ja toiminnastaan koko maailman Vuoden Kyläksi. Tänäkin kesänä on kauppakylässä viihtyneet ihmiset tungokseen saakka, kotimaasta ja ulkomailta. Maksutonta toimintaakin on tarjolla runsaasti, niin lapsille kuin aikuisillekin.
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Olen joskus aikaisemmin, vuosia sitten ihmetellyt mm. kylien sekä henkilöiden palkitsemisien puolueellisuudesta. Siitä miten monet ansioituneet jäävät huomiotta ja toisaalta taas monet saavat ylenpalttista arvostusta!

Seuraavassa otan esille aihetta, jota olen peräänkuuluttanut ja kummastellut monelle taholle, vastausta saamatta. Suomen maakunnissa on valittu- ja palkittu aina vuosittain Vuoden Kylä. Näin on tehty säännöllisesti myöskin Etelä-Pohjanmaalla jo useina vuosina. Valittuja kyliä on kehuttu ponnekkaasti. Onhan arvonimen saamissa kylissä rakennettu mm. pätkä valaistua kuntorataa, tehty tennis-, tai lentopallokenttä, korjattu yhteisiä kokoontumistiloja, nikkaroitu kota-rakennuksia retkeilijöille ym.

Yleensä on valinnan vaikuttimena ollut myöskin, kun on käytetty huomattavan paljon yhteiskunnallista ns. hankerahaa. Euroja on anottu ja saatu talkootyön jatkeeksi.
Moni kenttä- ja retkeilyreitit ovat palkituissakin kylissä jääneet sitten jatkossa huoltoa vaille. Kymmenien-jopa satojentuhansien kehitys- ja kuntien myöntämät hankerahat on menneet kuin ”Kankkulan kaivoon”!

Myös melkein poikkeuksetta vuoden kyliksi valittuja esiteltäessä tiedotusvälineissä on murehdittu, kun kaupat ja koulu on palkitulta kylältä loppuneet. Yritystoimintakin on hiipunut ja jossakin saattanut hieman lisääntyäkin. Valittuja Vuoden Kyliä lähemmin tarkastellessa on aiheellista ihmetellä, kun niiden joukosta puuttuu monipuolisesti viime vuosina kehitetty ja aivan todellisesti kehittynyt: TUURIn KYLÄ.

Tätä Tuurin taustaa vasten verrattaessa voidaankin todeta valittujen kohdalle, että ”silakat on pieniä joulukaloiksi”. Tuuri on kaikilla kehityksen ja toiminnan mittareilla arvosteltaessa aivan ylivartainen valittuihin- ja palkittuihin kyliin verrattuna. Silti kylä ei ole tainnut olla koskaan vakavasti ehdollakaan ”minkään sortin” vuoden kylää valinneiden esityslistoilla.
Ehkä tuurilaiset eivät ole hoksanneet arvonimeä hakeakaan. Mutta kyllä Vuoden Kylän valitsijoiden olisi pitänyt osata ottaa Tuurikin huomioon ilman tuurilaisten ”oman hännän nostoa””.

Tuurissa on ollut esim. vuosikymmeniä aktiivista kylätoimintaa. On rakennettu retkeilyreitistöjä, valaistuja kuntoratoja, uimarannoille huoltorakennuksia, kunnostettu ympäristöä ja seurantaloa ym. ym. Tuurissa on yritystoiminta lisääntynyt enemmän kuin missään muussa maaseudun kylässä koko maailmassa. Asuntoja on rakennettu runsaasti ja koulun oppilasmäärä on lisääntynyt hurjasti.

VUODEN KYLÄ-valinnoissa on valitettavasti samanlainen ”hyvä veli” järjestelmä, kuten monissa muissakin palkitsemisessa. Kun ihmiset ovat päättämässä, silloin monisti valinnan sopivuuden, eikä ansioitten mukaisesti. Yritystoiminta sekä palvelut ovat kehitetty ja monipuolistettu Tuurissa aivan omien osaajien toimesta isompien kaupunkien tasolle. Siihen ei ole minkäänlaisia yhteiskunnan, meidän veronmaksajien kustantamaa hankerahaa tarvittu.

Asukasmäärä on lisääntynyt koulupiirissä n. 500:ta runsaaseen 1000:een jne. Kyläkoulua on pitänyt laajentaa ja uutta rakentaa moneen kertaan. Viime vuosinakin vuoden kyliksi valittiin kylä, jolta koulu ja kaupat on lakkautettu!

Tuurin kehityksen mahdollistajana ovat kunnostautuneet eturintamassa tuurilaiset ”kanta-asukkaat”. Elikkä ratkaisevassa osassa, syntyjään tuurilaiset yrittäjät ja tavalliset tuurilaiset. Toki sivuosissa on kehityksen virittyä ollut muitakin ja kunnallisten päättäjien yrittäjyyttä suosivat päätökset.

Tuurin kehitys on tapahtunut ns. omin avuin. Yhteyskunnan rahaa ei paljon ole siihen tarvittu. Nopeita päätöksiä kyllä kuntatasolta jne. Näyttääkin, että suomalaisilla- ja pohjalaisilla vuoden kylien valitsijoilla on Tuurin huomioiminen mainitulla arvonimen ehdokkaana nostanut jostakin ihmeellisestä syystä tyystin.

Tuuria ei ole ymmärretty, että se on todellisuudessa ollut vielä jokunen vuosi sitten, tavallinen, maaseudun kuihtumisen uhkaama kylä. Niin.., tai näin,.. TUURI kelpaisi koko maailman Vuoden Kyläksi. Ja itse pääkauppias, idearikas kehittäjä VESA KESKINEN kannattaisi palkita erityisellä Nobel-palkinnolla.
..Mutta.., mutta.., pitäisikö TUURI valita ensin Etelä-Pohjanmaan ja Suomen Vuoden Kyläksi?!

Kuva: Pentti Hautala


 

Monologi PUUHISSA

1 KOMMENTTI

  1. Ennen ei ollut muuta Tuurissa, kuin grilli, josta sai ensin viinaa ja sitten viivaa ja Osuuskauppa! Nyt on vaikka mitä!

JÄTÄ KOMMENTTI