KUUSIOLINNA | Koronatartuntoja kiihtyvällä tahdilla Kuusiokunnissa

0
Rokotusta Ähtärin terveysasemalla. (Arkistokuva)

Viime päivinä koronatapauksia on tullut enenevässä määrin esiin Kuusiokuntien alueella ja erityisesti Alavudella. Tartuntoja on esiintynyt tasaisesti ja viimeisten päivien aikana alueella onkin annettu kaikkiaan 26 positiivista koronatestiä 15-21.11. aikavälillä. Nämä ovat tuoneet myös laajan määrän altistumisia ja arviolta 260 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Altistumisten vuoksi koululuokkia on ohjattu etäkouluun. Viime viikolla Alavuden Kirkkomännikön koulun 4a-luokka siirtyi etäkouluun ajalle 18.11.–27.11. ja 3c-luokka 21.11.–27.11. Lisäksi Alavuden Aseman koulun 4. luokka sekä päiväkoti Kekkulan Leppäkerttujen ryhmä on asetettu karanteeniin KuusSoten hallintoylilääkäri Ismo Anttilan päätöksellä. Kaikki altistuneet kontaktoidaan osana Kuusiolinna Terveyden tartunnanjäljitystä. Altistumisten vuoksi myös muilta luokilta on oppilaita karanteenissa.

Mahdollisesta altistumisriskistä julkisilla paikalla tiedotetaan erikseen Kuusiolinna Terveyden verkkosivulla www.kuusiolinna.fi. Jokaisen tuleekin seurata mahdollisia koronaoireita erityisellä huolella. Jokaisen kuntalaisen on edelleen tärkeä hakeutua koronavirustestiin aina oireiden ilmetessä. Koronavirustartuntaan viittaavia oireita voivat hengitystieoireiden lisäksi olla muun muassa kuume, vatsaoireet sekä maku- ja hajuaistin häiriöt. Ajan koronavirustestiin voi varata puhelimitse numerosta 06 2525 7612.

Karanteeniohjeet päivittyneet

Karanteeniin määräämisen ohjeistusta on kevennetty syksyn aikana niin valtakunnallisesti kuin Etelä-Pohjanmaalla. Tästä syystä vain osa altistuneista määrätään karanteeniin. Esimerkiksi useimmat vähintään kaksi rokotetta saaneista välttävät karanteenin.

Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne henkilöt, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut henkilö on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

Muita samassa tilassa oleskelleita ei ole esimerkiksi istumajärjestyksen vuoksi yleensä tarpeen katsoa altistuneiksi. Heille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Turvaa normaali joulu suojautumalla tartunnoilta

Mikäli tartuntatilanne jatkuu kehittymistään, on olemassa selvä riski, että joulun aikana vaaditaan jälleen poikkeustoimia alueella tai tartunnan saaneiden ja altistuneiden lähipiirissä. Koronatilanne voidaan kuitenkin vielä saada hallintaan ajoissa, kunhan jokainen muistaa suojata itsensä ja ympärillä olevat tartuntariskiltä.

– Tässä vaiheessa oikein toimimalla voidaan varmistaa, että voimme viettää alueemme perheissä normaalin joulun. Nyt on aivan olennaista, että flunssaisena ei mennä kouluun, töihin tai päiväkotiin. Jokaisen on myös tärkeä ottaa rokote, jotta pandemia saadaan jossain vaiheessa talttumaan, muistuttaa johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi Kuusiolinna terveys Oy:stä.

Pääasiassa tartunnat ovatkin kohdistuneet rokottamattomiin ryhmiin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI