Hirvijoen, Huhmarkosken, Viinikan, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan, Karjanlahden ja Ruotsalan kylissä Kauhavalla on vahva tahtotila saada tietoliikenneyhteydet kuntoon.
Kylissä on yli vahvaa, kasvavaa yritystoimintaa ja maataloutta. Myös etätyön lisääntyminen edellyttää toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Näille yrityksille toimivat tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömyys. Kylissä on yhteensä noin 900 kiinteistöä ja vapaa-ajan asuntoa. Toimintaryhmä Aisaparin alueella teettämän kyselyn mukaan yli 300 kiinteistön omistajaa alueella on kiinnostunut ottamaan valokuituliittymän.
Tehdyssä kyselyssä yritysten kasvun suurimmaksi esteeksi mainittiin usein juuri epävarmat tai toimimattomat tietoliikenneyhteydet.
Huhmarkoskella sijaitsevalla Annin Marjatarhalla ongelmat tietoliikenneyhteyksissä ovat valitettavaa arkipäivää. Kesäsesonkina yritys työllistää noin 40 henkilöä ja tilalla vierailee kesäkaudella noin 5000 asiakasta. Lisäksi yrittäjä Arja Raatikainen toimii marjantuotannon erityisasiantuntijana kouluttamalla ja konsultoimalla viljelijöitä sekä tekemällä heille marjojen viljelysuunnitelmia.
– Maksupäätteen käyttö pätkii ja pankkiyhteydet eivät toimi, verkon kautta toimiva viljelysuunnitteluohjelmisto ei toimi, katselen usein vain pyörivää ympyrää koneelta enkä saa asiakkaiden suunnitelmia eteenpäin. Myös konsultoinnit ja koulutukset etäyhteyksin ovat enemmän kuin haastavia. Toivomme todella hartaasti, että tietoliikenneyhteydet saataisiin kuntoon ja voisimme toimia tasavertaisessa asemassa muiden yrittäjien kanssa, tuskailee Raatikainen.
Kylien hanke otti askeleen eteenpäin, kun kylien kanssa yhteistyöhön lähti Alajärven Puhelinosuuskunta JAPO. Kylät ja JAPO solmivat kumppanuussopimuksen, jossa JAPO sitoutuu rakentamaan valokuituverkon kyliin, mikäli hankkeelle saadaan myönteinen rahoituspäätös ja liittyjiä saadaan riittävästi.
Kylien edustajat puolestaan lähtivät keräämään liittymäsopimuksia, auttaen myös tiedon välityksessä kyläläisille ja muille sidosryhmille. Tavoitteena on, että tämän vuoden loppuun mennessä kasassa olisi noin 400 liittymäsopimusta. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen ja liittyjiä saadaan tarpeeksi, valokuituverkkoa aletaan rakentamaan jo ensi vuonna, kertoo JAPO:n toimitusjohtaja Toni Harjula.
– Olemme paikallinen, ketterä osuuskunnallinen toimija, jolle alueen elinvoimaisuus on ratkaisevan tärkeää. Yhteistyö kylien kanssa on meille luonteva tapa toimia ja olemme todella tyytyväisiä myös siitä, että kylät ovat näin aktiivisesti parantamassa oman alueensa tulevaisuutta. Toivomme, että hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen ja ensi kesänä Kauhavan kylissä rakennetaan valokuituverkkoa, toteaa Harjula.
Ensimmäinen kylien infotilaisuus pidetään ensi viikon keskiviikkona yhteistyössä kylien edustajien ja JAPO:n kanssa. Silloin sovitaan, kuinka käytännössä liittymäsopimuksia kerätään alueittain ja käydään läpi myös hankkeen tiedotusta.
– Nyt on päästy liikkeelle ja erityisen hienoa on, että hankkeessa kylät ovat yhdistäneet voimansa toistensa sekä JAPO:n kanssa. Uskomme vahvasti, että yhdessä saamme enemmän aikaiseksi, kuin yksin toimien, kertovat Huhmarkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Renko ja Ruotsalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Korkealaakso.