Maamme huumeongelma räjähti käsiin – Suomi nousi alle 25 vuotiaiden huumekuolemien ykkössijalle Euroopassa

0
Noin kolme kiloa amfetamiinia (Arkistokuva )

Eduskuntaan perustettiin päihdeyhteistyöryhmä: Päihdeongelmat ovat merkittävä yhteiskunnallinen haaste, joka vaatii uusia toimenpiteitä

 Eduskunnan päihdeyhteistyöryhmän perustamiskokous pidettiin keskiviikkona (14.6.). Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Mia Laiho (kok) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk).

Eduskunnan päihdeyhteistyöryhmän tarkoituksena on paneutua asiantuntijoiden johdolla keskeisimpiin ajankohtaisiin päihdealan kysymyksiin, ilmiöihin, ajantasaiseen tietoon ja kokemuksiin.

– Päihdeongelmissa hoitoonpääsy on nykyään luokattoman huonoa. Hoitopaikkoja on aivan liian vähän ja sinne pääseminen on tehty vaikeaksi.  Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla sekä mielenterveys- että päihdeongelmiin pitäisi saada apua ilman kynnyksiä, kuvaa edustaja Laiho.

Laihon mukaan päihdejärjestöjen tekemä jalkautuva työ, apua tarvitsevien etsiminen, heidän kohtaaminen ja tukeminen ovat tässä kokonaisuudessa tärkeässä roolissa.

Edustaja Mattilan mukana läheisten tukeminen on tärkeää heidän itsensä kuin päihteiden käyttäjien kannalta.

– Esimerkiksi nuoren päihteitä käyttävän vanhempana oleminen on raskasta. Huoli uuvuttaa, eikä silloin jaksa kannustaa kuntoutujaa kohti päihteettömyyttä. Terveydenhuollon palveluissa omaisten hyvinvointiin ja jaksamiseen tulee kiinnittää parempaa huomiota, edustaja Mattila huomauttaa.

– Lisäksi tarvitaan enemmän puhetta raittiudesta ja laillisten päihteiden kohtuukäytöstä. Elämä ilman päihteitä on ehdottomasti parhainta elämää Mattila jatkaa.

– Huolestuttavaa on, että huumeiden saatavuus on helpottunut ja erityisesti kovien huumeiden käyttö lisääntynyt alaikäisillä. Suomi on Euroopassa tapahtuneista alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa ykkössijalla. Tärkeimpänä toimenpiteenä näemme hoitoonpääsyn parantamisen ja nuorten huumekuolemien ehkäisemisen, edustajat päättävät.

Eduskunnan toimintaryhmä koostuu eri puolueiden kansanedustajista, Eduskunnan työntekijöistä sekä asiantuntijatahoista. Asiantuntijatahona tällä kaudella toimii Tukikohta ry. Yhteistyöryhmä tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä päihdealan järjestöjen kanssa.

 


 

Suomenlippuliehuu

JÄTÄ KOMMENTTI