Matti Yli-Kätkällä – kamppeet kohdillaan

0
Aikuiskoulutuksen, teknisten aineiden opettajana elämäntyönsä tehnyt Matti Yli-Kätkä löytää listat, ruuvit, mutterit, työkalunsa varmasti.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Ainakin meille miehille on kovin tuttua, että erilaiset kamppeet ja ym. ovat siellä sun täällä. Silloin kun työkaluja, ruuvia, muttereita ja muita tarvitsee ne ovat hukassa mitä ihmeellisimmissä paikoissa.

Sen kyllä tiedostetaan, että jossain sellainen minulla kyllä on. Mutta sitä ei varmuudella hoksata mistä se löytyisi. Joskus pitää etsiskellä kauan aikaakin kamppeen löytämiseen.

Muun muassa pienkoneiden korjauksen opettajana/aikuiskoulujana elämäntyönsä tehnyt Matti Yli-Kätkällä on hyvä keino kamppeiden löytymiseen meille kaikille.

Mainittakoon ensimmäisenä kuinkin se että, Matti muutti eläkkeelle päästyään Terhikki-rouvansa kanssa Etelä-Suomesta takaisin kotitilalleen Töysään.

Samalla paikallinen Eläkeliiton yhdistystoiminta ja monet muut tahot saivat Ponnejärven, kauniiseen rantamaisemaan muuttaneesta pariskunnasta aktiivisia toimijoita.

Tiilisen omakotitalon ympäristössä on erikokoisia muita rakennuksia. Suurimpana monen sadan neliön navetta ja konesuoja. Kaikki Yli-Kätkän rakennukset on laitettu hyvään kuntoon.

Matti on opettajana tottunut tarkan työn tekijäksi. Hän on aina ollut luonteeltaan muutenkin järjestelmällinen ja harkitseva. Tärkeää hänelle onkin, että myös eläkkeellä ollessa kaikki työkalut ja kamppeet omilla paikoillaan.

Matin kammpeet ja muut tarvikkeet on hyvässä järjestyksssä,omissa kanistereisaan monissa kanisterissa

Olen liikkunut usein kuvaamassa lintuja sekä luontoeläimiä Yli-Kätkän pihapiirin ja järvenrannan maisemissa. Lähipuissa on pesinyt mm. helmipöllö ja muitakin harvinaisia viihtyy alueella.

Kuluneen syksyn ja talven aikana on Yli-Mutkan, eri lajin pihapuissa viihtyneet monet harvinaisetkin siivekkäät.

Eräänä päivänä liikkuessani pihan läheisyydessä, kuului suurenmesta rakennuksesta työn ääniä. Meninkin katsomaan mitä Matti nyt puuhaa.

Ja onneksi menin, että sain itsellenikin hyvän idean, aina hukassa oleville työkaluilleni ja muille muttereilleni.

Matti oli nimittäin tekemässä lisää hyllytilaa erilaisille tarvikkeille. Hän esitteli minulle nerokasta keinoa, miten varmasti tietää missä mikin sijaitsee.

Yli-Kätkän Matin hyllyissä oli pitkä rivit käytöstä poistettuja muovisia kanistereita, joista hän oli poistanut yhden seinämän. Jokaisen kanisterin luki vielä selvästi mitä siinä on.

Heti matkalla kotiin minäkin päätin tehdä samanlaisen. Päätökseni pidinkin osittain. Mutta minun kohdallani se vaatii vielä lisää itsekuria. Tärkeimpänä   tehtävänä, että aina laitan työkalut ja muut kamppeet käytön jälkeen takaisin omille paikoilleen.

Ehkäpä vaimoni muistutuksien ja huomauttamisen avulla minäkin vielä opin?

Vieläkin Matti korjailee harrastuksekseen tuttujen moottorisahoja, ruohonleikkureita, perämoottoreita ja muita vastaavia pörrääjiä.

Pienvoimalat ovat myöskin Matin mielenkiintona ja harrastuksena. Järven etelän puoleisella ulkoseinälle asentamansa aurinkokennot ja pyörivät, pienet tuulimyllyt pihapiirissa todistavat tätä.


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI