Perinteikäs Tuurin konehuutokauppa – ja kauppa kävi

0
Ajokelpoiset traktorit, autot ja muut koneet ajettiin suuren maailman malliin ison hallin eteen, jossa istuvat ihmiset tekivät huutonsa. -Etualalla tarjousten tarkkailijana Heikki Riiho. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala / J-Pnews
ALAVUS/ TUURI 

Tuurin Kauppa Oy:n järjestämässä huutokaupassa onkin aistittavissa maaseutuhenkinen, kotiseutu ja perinnetapahtuma.

Tuurin Konehuutokaupan tiimin keulamiehenä uurastaa Joonas Riiho. Kuva: Pentti Hautala

Laajasti kiinnostusta herättävä kansanjuhla, josta saa ostaa koneita ja muuta tavaraa jokaiseen tarpeeseen. Toki huutokaupasta huudetaan paljon tarpeetontakin, jota myydään pois sitten seuraavassa huutokaupassa.

-Jos itseltä ei käyttöä kamppeelle löydä?

Myytäväksi oli taaskin tuotu kautta Suomen uutta ja käytettyä tavaraa. Ulkomailtakin. Autoja, traktoreita, kaivinkoneita ja kumisia renkaita ym. oli kaupan.

Todelliseksi perinnetapatumaksi on muodostunut tuurilaisten kone- ja tavarahuutokauppa. Onhan Tuurin perinteisessä, vuosittain keväällä ja syksysyisin saatu tehdä huutokaupassa hankintoja moninaisiin tarpeisiin. Tavaraa oli tarjolla lyhyesti todettuna melkein, ”kaikkea maan ja taivaan väliltä”. Uutta, ikivanhaa ja antiikkiakin!

Vaikka nimi onkin Tuurin Konehuutokauppa, niin kiinnostunutta ja ostonhaluisia miehiä oli tungokseen saakka muustakin tavarasta. Kuva: Pentti Hautala

Huutajia oli paikalla kaukaakin. Nettiyhteyksienkin kautta lukematon määrä koneita ja muuta tavaraa vaihtoi omistajaansa, reaaliajassa koko valtakunnan alueelle ja ulkomaille saakka.

Korona-aika ei enää vaikuttanut ostajien intoon eikä vähentänyt paikalla olijoiden määrä, kuten edellisessä huutokaupassa. Viljatkin on saatu puitua. Niinpä sitten syyskuun loppupuolen poutapäivinä ehti Konehuutokauppaan.

Kuten tapahtuman nimikin jo ilmaisee, niin kaikenlaiset koneet sekä niiden varaosat olivat tälläkin kertaa pääosissa ja kiinnostavampia kohteita.

Ja kuten huutokaupassa aina, niin tavaraa sai tosi halvalla ja kilpailutilanteessa hinnat kipuisivat kipurajoille. Kalleimmat pyöräkuormaajat sekä traktorit nousivat lähes 20 000 euroon ja ylikin. Halvimmillaan traktorin omistajaksi pääsi parilla tuhannella eurolla.

Autoja sai moni halvalla. Muutaman tonnin menopelillä useat saivat huristella kotipuoleensa hymyssä suin. Ikivanha englantilainen Vauxhall nousi noin 1300 euroon.

Uuden tavaran valikoima oli nyt runsasta. Eniten erilaista rakennustavaraa, vaneria, ruuveja, hydrauliikkaa, maanrakennuskoneita, hitsauslaitteita ja sylintereitä jne.

Hyviä ja valmiita varastorakennuksia sai omakseen ostamalla myöskin rekka-autojen isoja umpikoreja ja kontteja. Erilaisia akselistoja oli paljon…

Huutokaupan järjestäjänä toimi Tuurin Kauppa Oy, Joonas Riihon johdolla. Johtotiimiin kuuluvat lisäksi; Jukka, Topias ja Susanna Riiho ja Teppo Eklund.


 

JÄTÄ KOMMENTTI