Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas Alajärvellä ja Lehtimäellä

0
Kuva: Ilkka Loiukkanen

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia. Alajärvellä ja Lehtimäellä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin.

Keräys toteutetaan Alajärvellä ja Lehtimäellä siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään toukokuusta elokuun loppuun 2022.

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla maanviljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, A-Rehun, Peltosiemenen ja Tilasiemenen suursäkit ja rehusäkit. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina.

“On hienoa, että voimme jatkaa hyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä 4H:n kanssa säkkikeräyksen parissa. Keräyksen avulla lannoite- ja siemensäkeistä merkittävä osa saadaan kerättyä talteen. Yaran lannoitesäkeistä arviolta 80 % saadaan kerättyä vuosittain”, kertoo Marketing & Agronomy Manager Anna-Kaisa Haapajärvi Yara Suomesta.

Reilu Teko on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Alajärven 4H-yhdistys työllistää useita nuorta hoitamaan säkkien keräyspisteitä.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

”Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi jätteeksi. Sen lisäksi, että Reilu Teko tarjoaa nuorille tärkeää työkokemusta, se on myös osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Joka vuosi uusia nuoria tulee mukaan, mutta osa nuorista on myös innostunut jatkamaan vuodesta toiseen”, kertoo järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja Suomen 4H-liitosta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Alajärven 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

 Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspaikat:

Alajärvi: Teollisuustie, 62900 Alajärvi. Teollisuustien päässä alue johon tie päättyy.

Lehtimäki: Koniaho, Lehtimäki. Keskikylästä Länsikylän suuntaan n. 3 kilometriä kääntyy vasemmalle, 100m Länsikyläntiellä oikealla puolella tietä kohti Koniaho.

Lisätietoja paikallisesta säkkikeräyksestä antaa: Mari Kaunisto, 4H toiminnanjohtaja, 044 2974606, mari.kaunisto@4h.fi
Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko

Pakkausohjeet viljelijöille

  • Suursäkit: sido 5–20 suursäkkiä nostolenkistä narulla yhteen.
  • Pikkusäkit: niputa 49 pikkusäkkiä päällekkäin ja rullaa. Laita rulla pikkusäkkiin, joka on avattu lyhyeltä sivulta.
  • Lavahuput: taittele 3–6 lavahuppua yhden pikkusäkin sisään.

Sijoita keräyspisteellä suursäkit omaan kasaan ja pikkusäkit + lavahuput omaan kasaan.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI