Sunnuntaina bongataan päivä pihalla!

1
Nykyisin pihasta voi bongata jopa helmipöllönkin. Vuosi sitten Terhikki ja Matti Yli-Kätkän pihapuussa viihtyi koko pöllöperhe. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ

BirdLife Suomen järjästemä lintujen tarkkailu, tilastointi-tapahtuma ”Tornien Taisto” peruttiin tältäkin toukokuulta koronan vaikutuksesta. Niin tapahtui jo vuoden 2020 keväänä ja lintuja tarkkailtiin tuolloin ”Pihojen taistossa”. Nyt ”Tornien taisto” piti järjestää 8.  toukokuuta, mutta se jouduttiin siirtämään toistamiseen. Seuraavan kerran yritetään Torneissa taistella toukokuun alussa vuonna 2022.

Korvaavana valtakunnallisena tapahtumana BirdLife järjestää kuitenkin sunnuntaina 16.5. lintupäivän: ”Bongaa päivä pihalla”. Siivekkäitä katsellaan 12 tuntia eli kello 5 -17 välisenä aikana. Samalla selvittetään montako lintulajia havaittaan aivan kotinurkilla?

Tarkoituksena on viettää mukava ja opettavainen lintupäivä ja samalla ihastella lähiluonnon kevättä sekä lintuja. Tapahtuma on tarkoitettu jokaiselle linnuista kiinnostuneelle henkilölle. Kyseessä ei ole kuitenkaan kilpailu.

Lintupäivän ideana on laskea montako lintua silmillä on havainnut, tai tunnistanut äänestä 100 metrin säteellä kodista, mökistä tai jostakin muusta vastaavasta kohteesta.
Tapahtumaan ei tarvitse toki käyttää koko kellonaikaa 5-17. Havainnoida saa sen ajan, mikä parhaiten itselle sopii. Osallistua voi aivan yksin tai perheen ja naapurien kannssa yhdessä. Bongaajilta ei peritä ennakkoilmoittautumista eikä osallistumismaksua.

Tulokset toivotaan ilmoitettavan BirdLife Suomen verkkosivulla 17.5. mennessä. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan järjestäjän toimesta lintuaiheisia palkintoja.

”Tornien Taisto” tapahtuman peruuntuessa myöskin vuosi sitten, lintuja tarkkailtiin ”Pihojen taisto” tapahtumassa. Bongaajia oli tuolloin kaikkiaan 4712 henkilöä, yhteensä lähes 2700 pihalla. Havaituista linnuista oli yleisin talitiainen.

Tuulihaukat ovat yleistyneet asutusalueillakin, linnuille rakennettujen pönttöjen ansiosta. Tämä pariskunta on pesinyt Töysän keskustassa sijaitsevan talon porraspäässä vanhassa harakanpesässä jo kahtena kesänä. (Kuva: Pentti Hautala)

 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Hienoa..mahtavaa.., Kun Hautalan Pentti teki jutun tähän erkkojulkaisuu. Angaus tapahtumasta, muuten olisi teemapäivä mennyt ohitse. Oli taas hyvät ja sopivat kuvat. Samalla onnitettelen Penan lähisukulaista, maailmanmaineeseen lintukuvauksessa päässeelle Hannu Hautalalle 80-vuotispäivän johdosta.
    Aapo, Joonas, Kirsti ja Aino.

JÄTÄ KOMMENTTI