SYDÄNISKURIT KESÄKÄVELYJEN KOHTEENA

0

Löydä paikkakuntasi sydäniskurit 112 Suomi-sovelluksesta

Valtakunnallinen 112 Suomi-sovellus on monille tuttu palvelu. Vain napinpainalluksen päässä on hätäkeskuksen palvelut. Monellakaan ei ole tietoa, että sovelluksessa on paljon muitakin tärkeitä viranomaistiedotukseen liittyviä palveluja, kuten omalla alueella liikenteen sujuvuutta rajoittavat liikenteen ensitiedotteet ja päivystysnumerot erityyppisiin kiireellisiin tilanteisiin. On tärkeää, että sijainnin paikannus sallitaan, jotta hätäkeskus voi paikantaa puhelimemme esimerkiksi marjametsälle eksyessämme.

112 Suomi-sovelluksesta löytyy myös kymmenen lähintä sydäniskuria. Sydäniskureiden hakemiseen löytyvät etäisyystieto ja saatavuustieto. Sydäniskuri on merkattu ”saatavilla”, kun sydäniskuri on toimintavalmiudessa ja juuri siinä paikassa, jossa sen kuvataan olevan.  Monissa sydäniskureissa on päivitys jäänyt tekemättä ja sovelluksessa tämä näkyy ”tarkista saatavuus” kehotuksena. Lähes kaikissa sydäniskurimalleissa patterit suositellaan vaihdettavaksi viidenvuoden välein, ja huoltoakin suositellaan toimintavarmuuden ylläpitämiseksi. Rintakehälle kiinnitettävien kertakäyttöisten elektrodien liimapinnat voivat kuivua. Niiden eräpäivä löytyy pakkauksesta.

Avaa 112 Suomi-sovellus ja valitse sydäniskurikohde ja tarkastele saatavuutta sekä sijaintia

Hätätilanteessa, kun sydän pysähtyy, ihminen menee elottomaksi, ei hengitä, eikä ole heräteltävissä, on aloitettava peruselvytys. Painellaan 30 kertaa ja puhalletaan kaksi kertaa. Tärkeintä on paineluelvytys. Kahden auttajan ollessa paikalla, toinen elvyttää, toinen hakee sydäniskuria lähimmästä kohteesta. Sydänpysähdyksessä taistellaan aikaa vastaan, sillä jokainen minuutti aivoille ilman happea, heikentää selviytymistä.

Onko sydäniskuri saatavilla? Usein sydäniskuri on sijoitettu yrityksen ja rakennuksen sisätiloihin ja sen saatavuudessa on haasteita. Keskusta-alueiden sydäniskurit eivät turvaa haja-asutusalueiden asukkaita.  Maaseudulla ensivasteen saapumisaika on pitkä ja tällöin maallikko on usein paikalla ensimmäisenä, aloittaa elvytyksen ja käyttää sydäniskuria, jos se on saatavilla. Sydäniskureita pitäisi olla tiheämmin ja sivukylillä keskeisillä paikoilla, kuten kylätaloilla. Sydäniskuri olisi hyvä olla saatavilla 24 / 7 ja sijoitettuna niin, että sen löytäminen on helppoa ja nopeaa. Asukkaille sydäniskurien saatavuuden opastaminen on tärkeää.   

Leppoisasti liikkeelle sydäniskurikävelytapahtumissa 8.6.-31.8.2021

Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin yhteisessä Iskua Etelä-Pohjanmaalle elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin – hankkeessa toteutetaan kesän aikana jokaisella paikkakunnalla paikallisten sydänyhdistysten ja muiden paikallistoimijoiden kanssa yhteisiä sydäniskuritapahtumia. Kesäkiertueen aloittaa ensi viikolla Kauhava, Kauhavan torilla.  

Juhannukseen mennessä tapahtumat ovat Kortesjärvellä, Isossakyrössä, Alajärvellä, Teuvalla ja Jalasjärvellä. Kaikkiaan sydäniskurit etsitään elokuun loppuun mennessä 28 paikkakunnalla, kiertue päättyy elokuun lopussa Jurvan torilla.  Kesäkiertueella tutustutaan 112 Suomi-sovellukseen ja kävelylenkillä etsittyjen sydäniskurien jälkeen on mahdollisuus tutustua sydäniskurin toimintaan ja käyttöön sekä harjoitella peruselvytystä. Teema kesän sydäniskurikävelytapahtumissa on ”Ole rohkea, osaat auttaa”. Jokainen meistä voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitaan apua.

Hankekoordinaattori Anne Kettulan mukaan on hienoa, kun vähitellen päästään yhdessä liikkumaan. Tapahtumiin olemme miettineet isomman väkimäärän jakautumista pienempiin toimintaryhmiin tapahtuma-alueella, joka mahdollistuu useiden yhteistyötahojen järjestämissä oheistapahtumapisteissä. Näistä erikoisimpina mainittakoon Jurvan eläkeläisten ohjaama lypsykoneen nännien heitto maitotonkkaan ja Soinissa sydäniskurien ohessa tunnetuksi tehtävät kuntoportaat, joihin osallistujat saavat samalla harjoitteluvinkkejä. Kaikki tapahtumat ovat erilaisia. Päätavoitteena on jokaisessa tapahtumassa sydänturvallisuutta edistävän kansalaistiedon ja taidon kartuttaminen.  


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI