Viljelijästä teollisuusyrityksen omistajaksi – Esa Mäki-Turjan matka Masa-Metalli Oy:n johtoon

0
Esa Mäki-Turja

Maatilayrittäjä Esa Mäki-Turja päätti laajentaa liiketoimintaansa viljelykauden ulkopuolelle ja löysi itselleen uuden haasteen teollisuusyrityksen omistajana.

Tässä haastattelussa hän kertoo, miten yrityskauppa eteni ja millaisia näkemyksiä hänellä on yrityskauppojen edistämisestä alueellamme.

Esa Mäki-Turja on kauhajokelainen viljelijä, joka halusi laajentaa liiketoimintaansa maatilayrityksen ulkopuolelle. Hänellä on ennestään viljelyssä oleva maatila, joka työllistää käytännössä vain keväästä syksyyn. Esa halusi löytää toisen yrityksen maatilan rinnalle, jotta työstä tulisi ympärivuotista ja hän voisi tarjota myös työntekijälleen töitä vuoden ympäri. ”Ostettavan yrityksen tuli olla kasvuyritys, mutta ei kuitenkaan liian suuri ja sillä tulisi olla tilauskantaa,” Esa kertoo.

Esa aloitti yrityksen etsimisen selaamalla pitkään nettisivuilta löytyviä vaihtoehtoja, erityisesti Yrityspörssistä. Hän löysi mielenkiintoisen yrityksen, jonka kanssa hän alkoi keskustella omistajanvaihdoksesta. Esa otti yhteyttä konsulttiin saadakseen apua yrityskauppaan. ”Kävi kuitenkin ilmi, että kyseisen yrityksen ostaminen olisi ollut minulle vaikeaa tiettyjen syiden vuoksi,” hän selittää. Konsultti kehotti olemaan jumittumatta yhteen yritykseen ja löysikin paremmin hänelle sopivan yrityksen Yritysmarkkinat-tapahtuman kautta.

Valinta ei ollut helppo, sillä ostettava yritys oli kalliimpi kuin Esa oli alun perin ajatellut. Yrityksen liiketoiminta oli kuitenkin ollut viime vuosina kasvussa ja tilauskantaa oli luvassa jo koko seuraavaksi vuodeksi. ”Yrityksellä oli vakiintuneet asiakkaat ja oma tuote, joten lähtökohta oli siltäkin osin hyvä,” Esa muistelee. Myyjän kanssa päästiin sopimukseen liiketoimintakaupan sisällöstä, ja kaupat tehtiin keväällä 2022. Näin Esa Mäki-Turjasta tuli Masa-Metalli Oy:n uusi omistaja.

Puhuessaan yrityskaupoista alueellamme, Esa nostaa esiin nuorten vähäisen osallistumisen. ”Valitettavasti nuoret puuttuvat melkein täysin yrityskauppa-alan tapahtumista. Nuoret pitäisi saada havahtumaan yrityskauppamahdollisuudesta ammattioppilaitoksissa ja muissa kouluissa,” hän toteaa. Esa uskoo, että nuorten aktiivisempi osallistuminen voisi merkittävästi edistää yrityskauppojen syntymistä.

Alavuden Kehitys Oy ja Ähtärin kaupunki ovat mukana Yrityskaupat käyntiin -hankkeessa, jonka kautta alueen yritysten myyjiä ja potentiaalisia ostajia halutaan auttaa yrityskauppaprosessissa. Yritystreffit – yrityskauppa mielessä! tilaisuus järjestetään Alavuden Kehitys Oy:n ja Ähtärin kaupungin elinkeinotoimen kanssa yhteistyönä 29.8.2024 klo 18-20 Ähtärin SEDU:n tiloissa. Mikäli harkitset yrityksesi myyntiä tai yrityksen ostamista, merkitse päivä kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan! Ota yhteyttä: Päivi Rintala, 040 541 7260, paivi.rintala@fasadi.com tai Pertti Nurmi, 040 641 2202, pertti.nurmi@ahtari.fi 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI