Ähtärin Ohrakosken alue on retkeilijän paratiisi

0
Ohrakosken laavu on aivan kosken rannassa. Siellä oli lähes tungosta toukokuun viimeisenä torstai-iltana. Soile ja Markku Autio toimivat "kokkeina" nuotiolla.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Ähtäri

”Kylläpä täällä on mahtava ympäristö ja kaikki retkeilijän toivomat sekä tarvitsemat rakenteet sekä polut kulkea. Ja kaiken kruunaa nämä kosket. Tämä alue on täydellinen retkeilijän ja kalastajienkin paratiisi”.

” Tänne kannattaa tulla pian uudestaan, perheen ja tuttujenkin kanssa. Että heillekin tulee kohde tunnetuksi. Tämän alueen hienot olosuhteet” Näin totesivat monet naapuripaikkakuntalaiset. Sellaiset henkilöt, jotka kulkivat reitin enimmäistä kertaa, toukokuun viimeisenä torstai-iltanaÄhtärissä, Niemisjoen retkeilyreitillä.

Suomen Ladun paikallisyhdistys Suomenselän Samoilijat ry. oli kutsunut kevään retkelle, latulaisia naapuripaikkakunnalta. Töysän Talsijoita saapuikin kauniissa illassa, autoilla ja polkupyörillä Niemisjoen maisemiin lähes 20.

Kun samoilijoita oli Ähtäristä ja Lehtimäeltä saman verran, niin Ohrakosken laavun ja kodan liepeillä hyvä tunnelma. Soile ja Markku Autio keittelivät nokipannukahvit ja valmistivat nuotiomakkarat kaikille.

Ohrakosken ympäristössä on turvallinen helppo liikkua rakennettuja rappusia ja polkuja pitkin.

Mukana olivat myöskin Samoilijoiden puheenjohtaja Ulla-Sisko Toivonen ja Talsijoiden Markku Akonniemi. Ohrakoski on pisin Niemisjoen kolmesta koskesta. Pituutta sillä on 900 metriä. Nuutinkoskella on mittaa noin 600 m. Jokeen istutetaan jalokaloja, joten pyynti on luvanvaraista. Sitä varten on muun muassa ”puhelinkoppi” Koskikalastajien pysäköintipaikalla. Kohteeseen kääntyy pienempi tie, Inha-Soini maantieltä. Parkkipaikalta on noin 700 metrin polku Ohrakoskelle.

Vankka silta ylittää joen kodalle, jossa saa retkeilijä suojaa sekä voi vaikka yöpyäkin, Markku Akonniemi ihastelee kosken kuohuja.

Ohrakosken aluetta ja Niemisjoen polkureittiä on rakennettu Suomenselän Koskikalastajien talkootyön- ja eri hankkeiden avulla. Niemisjoki onkin saanut hyvän suosion perhokalastajien keskuudessa, kaikkina vuoden aikoina.

Joen rantatörmällä sijaitsee viihtyisä laavu. Se on varustettu keitto- ja paistovälineillä. Piha-alueella on lisäksi wc- ja liiteri. Lähietäisyydellä olevalle kodalle pääsee joen yli siltaa pitkin. Kodan pihapiirissä on isokoinen nuotiopaikka ja puuvaja.

Eikä Niemisjoen reitille eksy. Siitä pitävät huolen selvät opasteet.

Jokivartta myötäilevä polku on työstetty hyvään kuntoon. Ollaan reissussa sitten kävellen tai polkupyörällä. Esimerkiksi Ähtärin matkailualueelle kertyy Ohrakoskelta matkaa 4,8 km.
Ohrakoskeen ja koko Niemisjoen reitin alueeseen kannattaakin tutustua jokaisen. Se tarjoaa mukavan retkeilymahdollisuuden kaiken ikäisille. Keisalan talon kautta pääsee autollakin koskialueelle.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI