Alamäkiluistelun maailmanmestaruus ratkaistaan Soinin Vuorenmaassa

0

Alamäkiluistelun MM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua luistellaan Suomessa. Maailmanmestaruuden ratkaiseva viimeinen osakilpailu käydään Soinissa ja huipentuu Vuorenmaan rinteessä lauantaina 25.2.2023.

Viimeistä osakilpailusta jaossa on tuplapisteet. Paikalle onkin saapumassa yli 60 kilpailijaa, jopa 15 eri maasta. Kaukaisimmat kilpailijat saapuvat Yhdysvalloista, KanadastaAustraliasta ja Etelä-Afrikasta. Kisa käydään miesten, naisten ja junioreiden sarjoissa.

Mirko Lahti

Asetelmat kilpailuun tulevat olemaan suomalaisittain jännittävät, sillä Mirko Lahti johtaa miesten sarjaa ja Linus Ollikainen junioreiden sarjaa ennen kahta viimeistä osakilpailua.
Suomalaisia luistelijoita on Soinissa mukana yli 20. Alamäkiluistelun MM-sarjaan kuuluu tällä
kaudella seitsemän osakilpailua, joista MM-pisteisiin lasketaan kunkin urheilijan kolme parasta tulosta.

 

Ensimmäistä kertaa Soinissa.

Alamäkiluistelun MM-sarja saapuu Soinin uudelle radalle nyt ensimmäistä kertaa.
Huippujännittävä MM-finaali käydään iltakisana lauantaina 25. helmikuuta kello 18 alkaen.


Kisajärjestäjät odottavat paikalle useita satoja katsojia.

Vuorenmaan laskettelukeskuksen yhteyteen rakennettu yli 300 metriä pitkä, valaistu jääränni on yksi koko sarjan haastavimpia ja näyttävimpiä. Vauhdit nousevat hurjiksi, sillä koko radan luisteluun menee kilpailijoilta vain noin 30 sekuntia. Soinin rata on harvinaisuus jopa maailman mittakaavassa, sillä se on toinen kahdesta maailman ainoasta kiinteästi paikoillaan olevasta alamäkiluisteluradasta.

Toinen rata sijaitsee myös Suomessa, Rautalammilla. Useimmat radat rakennetaan vain kisojen ajaksi. Soinin Sisun rakentaman radan suunnittelusta on vastannut lajin kaksinkertainen maailmanmestari, jyväskyläläinen Arttu Pihlainen. Kilpailun järjestää Suomen alamäkiluisteluliitto yhdessä urheiluseura Soinin Sisun kanssa.

Viihdyttävä yleisölaji

Alamäkiluistelu on erittäin vauhdikas ja viihdyttävä talvilaji. Myös ensikertalaiselle kisa on helppo seurattava. Radalle lähtee kerrallaan neljä luistelijaa, joista kaksi nopeinta jatkaa seuraavalle kierrokselle. Näin jatketaan kunnes jäljellä on enää neljä nopeinta luistelijaa.

Kisan kesto on noin pari tuntia.

Asetelmat lauantain kilpailuun luodaan perjantaina käytävissä aikalaskuissa, jossa luistellaan yksitellen kelloa vastaan. Yleisö on tervetullut seuraamaan myös aikalaskuja.

Suomi on yksi lajin menestyneimpiä maita, sillä maailmanmestaruuksia on ansaittu niin miesten, naisten kuin junioreiden sarjoissa.

Viimeisin suomalainen maailmanmestari on keiteleläinen Leevi Nakari, joka voitti junioreiden maailmanmestaruuden 2020. Nykyään miesten sarjassa luisteleva Nakari nähdään myös Soinissa.

 HYPPÄÄ KYYTIIN ! – KATSO RADAN ESITTELYVIDEO TÄSTÄ! 


 

JÄTÄ KOMMENTTI