J-Pnews / SM Pohjanmaaralli /Jari Kohonen
Kuvat: Jari Kohonen

Rallin suomenmestaruussarjan viides osakilpailu Seinäjoen ympäristössä tarjoili kesäisten olosuhteiden ääri-ilmiöitä ankarasta pölystä kaatosateeseen. Kaksipäiväinen ralli koetteli kilpailijoiden kärsivällisyyttä, sillä nopeuttakin tärkeämmäksi osoittautui varmuus. 

Sen saivat kokea myös Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen. Jo varmalta näyttänyt kakkossija vaihtui lopulta voitonjuhliksi lähes kalkkiviivoilla. 

Avauspäivä ajettiin lämpimissä ja aurinkoisissa olosuhteissa. Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen saapuivat yötauolle SM2-luokan kakkospaikalla. Autokunta Arttu LähdeniemiJukka Toivonen oli kehittänyt tasan kymmenen sekunnin etumatkan kahdella pitkällä ja pölyisellä erikoiskokeella. 

– En halunnut ottaa siellä pölyssä kovin hulluja riskejä. Lauantaina puolestaan päätettiin sateessa tulla sellaista vauhtia, että pysytään tiellä, Hautamäki kertasi. 

Ajoittain rankaksi yltynyt sade muutti tiet kuravelliksi. Ulosajoja nähtiin poikkeuksellisen paljon, joten kokeneen ajajan riskejä välttävä taktiikka tähtäsi varmoihin sarjapisteisiin. Silti sekään ei ollut riittää.

– Viitalan erikoiskokeella (EK 5) oli se meidän tilanteemme, jossa oli onneksi paljon tuuria matkassa, Hautamäki kertasi. 

– Ajoin kallioleikkaukseen, jossa tukivarsi vääntyi ja vanteesta lähti pala pois. Onneksi rengas ei mennyt rikki ja ilmat pysyivät sisällä. Huollossa vaihdettiin tukivarsi, mutta epähuomiossa jäi toteamatta, että takapyöräänkin oli osunut. Siksi ajettiin loppu ralli takapyörä harituksella, mikä toi vielä ajamiseen oman mausteensa, Hautamäki huokaisi. 

Lopulta sekuntikamppailu päättyi Lähdeniemen keskeytettyä harmittavaan tekniikkavikaan. Vaihteensiirtäjän vaijeri petti ja näin haastaja jäi reitin varteen viimeistä edellisellä erikoiskokeella. 

– Artun vauhti ei ollut lainkaan yllätys. Hän on mennyt aina kovaa, mutta usein sattuu jotain. Vauhtia kaverilla on kyllä reservissä, mutta tässä lajissa pitäisi päästä maaliin saakka, Hautamäki muistutti. 

– Missään vaiheessa ei periksi annettu, vaikka Lähdeniemi pääsi jo jonkin verran pakoon. Se tultiin koko ajan, mitä päästiin, mutta kuitenkin niin, että tiellä pysyttiin, Hautamäki jatkoi.

Riskikynnystä laskettiin entisestään Lähdeniemen keskeytettyä. Määränpää Seinäjoen torilla ja palkintojenjaossa oli kirkkaana mielessä. 

– Viimeinen erikoiskoe oli jo aika varovaista, mutta tuloksista päätellen se oli sitä myös muilla. Ilmeisesti kaikki halusivat varmistella maaliin pääsyä. Sillä ajolla ei olisi pitänyt tulla pohja-aikaa, Hautamäki naurahti.

Sarjan kannalta tilanne näyttää erinomaiselta. Hautamäellä on kaikki eväät mestaruuden uusimiseen. 

– Tämä oli nyt kolmas voitto putkeen, mikä on hieman kuronut sitä Rovaniemen keskeytystä ja nollaa pistettä umpeen. Kaksi kisaa on vielä jäljellä ja viimeisessä jaetaan korotetut pisteet, joten kaikki on edelleen omissa käsissä, Hautamäki laski.

Villen ja Ari-Pekan vauhtia Pohjanmaan SM rallin kakkos EK:lla

Tuloksia:

1. Ville Hautamäki-Ari-Pekka Hautanen Mitsubishi 1.11.50,3

2. Miika Vuokila-Mika Pyyny Mitsubishi 1.13.21,3 +1.31,0

3. Juha Pasanen-Jari Jaakkola Mitsubishi 1.14.01,3 +2.11,0

4. Matti Latvala-Toni Raiski Subaru 1.15.05,0 +3.14,7

5. Reijo Heikkilä-Riia Rantasalo Mitsubishi 1.16.47,1 +4.56,8

Pistetilanne 5/7: 

1. Miikka Vuokila 100

2. Ville Hautamäki 93

3. Juha Pasanen 62

4. Reijo Heikkilä 46

5. Erno Kinnunen 25


Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI