Ponnenjärveä kierrettiin koko vuorokausi

0
Ponnenjärveä kuntoiltiin ympäri yhteen menoon 24 tunti.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Ponnenjärven ympäri pääsee kiertämään ympäri, kauniissa ja vaihtelevassa järvimaisemassa. Niemekyläntietä, Keskustietä ja Töysä-Lehtimäki maantien vieressä sijaitsevaa kevytväylää kulkien. Matkaa kerrokselle kertyy 10 kilometriä.

1970-1990 vuosiluvuilla järven ympäri juostiin kilpaa yli 20 vuotena, Töysän Vedon järjestämässä Töysän Hölkässä. Juoksukilpailu kisattiin lokakuun alussa. Mukana oli nimekkäitäkin juoksijoita eri puolilta Suomea. Juoksemassa oli useita ulkomailtakin, vuosien aikana. Kilpailu keskuksena oli Sepännimen Lomakylä. Enimmillään osanottajia oli yli 200 naista ja miestä.

Jari Kiviaho juoksi ja Juho Pykälämäki pyöräili järven ympäri.

Töysä hölkän järjestäminen loppui 1990 luvun alussa. Mutta järven ympäri juoksemisen tauko kesti vain muutaman vuoden. Marja-Liisa Pienimäen aloittaessa Sepänniemen Lomakylän yrittäjä, hän käynnisti 24 tunnin, Ponnenjärvi NonStop juoksun vuonna 1995.
Heti ensimmäisessä NonStopissa oli johtojuoksijan, elikkä kellokkaana askelsi Martti Vainio. Myöskin Juha Mieto ja Kaarlo Maaninka ovat olleet mukana.

Pisimmän matkan on 24 tunnin aikana juossut helsinkiläinen Juha Hietanen 216 km, tietää Marja-Liisa Pienimäki.

24-tuntia on juostu perinteisesti toukokuun lopussa, kuntoilu järven ympäri aloitettiin tälläkin kertaa perjantaina klo. 18 Sepänniemestä. Liikkuminen lopetettiin lauantaina iltakuudelta.
Mukana oli hölkkääjien lisäksi kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Kaiken ikäisiä liikkujia. Ilahduttavasti nuoriakin. Koko perheitäkin.

Ja nyt suosi kuntoliikuntaa koko ajan sopiva poutasää. Menneinä vuosina on ollut monenlaisia säitä. On satanut vettä ja räntääkin, sekä yllä ollut pakkasta.

Vauhdin sai valita kuntonsa mukaan tai hölkätä kierroksen johtajajuoksijana/kellokaan mukana tasavauhtia tunnissa kierroksen. Kävelijät ja pyöräilijät valitsivat oman vauhtinsa. Sepänniemessä sai halutessaan välissä kahvitella, huilata ja jopa pulahtaa järveen tai kylpytynnyriin ja saunoakin halutessaan. Ja jatkaa sen jälkeen kuntoliikuntaa.
Marja-Liisa Pienimän kirjanpidon mukaan vuorokauden aikana liikuttiin kaikkiaan lähes 1500 km.

Pekka Murtomäki hölkkäsi nyt pisimmän matkan 110 km. Hannu Takanen askelsi 70 km. Tanja ja Seppo Mäenpään juoksivat 30 km, aikaan 4.12,14.
Puolimaratonilla, 21,0975 km askelsivat Marko Kangas ajan 1.55,15, Paula Mäki-Tuuri ja Ida Huolman 2.03,30, Jukka Murtonen 2.21,40, Vili Pienimäki 2.22,16.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI