Ähtärin eläinpuiston uusi ympäristökasvattaja aloitti työnsä

0
FM Laura Puikkonen

Ähtärin eläinpuisto on saanut uuden jäsenen tiimiinsä. FM Laura Puikkonen aloitti tehtävässään ympäristökasvattajana 20.11.

Ympäristökasvattajan paikka laitettiin avoimeen hakuun Ähtärissä syyskuussa, kun edellinen ympäristökasvattaja Selma Närkki siirtyi uusiin tehtäviin Jyväskylään. Haastattelut pidettiin lokakuussa ja lopulta päätös Laura Puikkosen valinnasta syntyi yksimielisesti.

Puikkonen on kotoisin Lahdesta, hän valmistui vuonna 2020 Helsingin Luonnontieteellisestä tiedekunnasta pääaineenaan ekologia ja evoluutiobiologia.

Ähtärin eläinpuiston ja Puikkosen tiet ovat sattumalta kohdanneet aiemminkin, sillä hän työskenteli valmistumisensa jälkeen Metsähallituksella MetsäpeuraLIFE -projektissa mihin myös Ähtäri Zoo osallistui. Viime vuosina hän on asunut Norjassa ja toiminut siellä muun muassa oppaana.

Puikkosen monipuolinen koulutus, kokemus ja kiinnostus merkitykselliseen työhön ja luontosuhteen kehittämiseen tulevat varmasti edistämään eläinpuiston ympäristökasvatuksen tavoitteiden saavuttamista ja menestystä tulevaisuudessa.

Uusi ympäristökasvattaja odottaa innolla työpäiviään Ähtärin eläinpuistossa

Ympäristökasvattajan tehtävässä tarvitaan sekä luonnontieteellistä osaamista, että taitoa kohdata ja ohjata erilaisia ihmisiä.

Puikkonen toteaa olevansa valtavan innoissaan uudesta työstään, ja parasta hänen mielestään on mahdollisuus työn kautta nyt jakaa rakkauttaan luontoon ja eläimiin työkavereiden ja eläinpuistokävijöiden kanssa.

  • Odotan paljon hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia keskusteluja kaikenikäisten vieraiden kanssa. Tärkeä tavoite tälle talvelle on jatkaa edeltäjäni hienosti alulle saattamaa luontokoulutoimintaa ja vakiinnuttaa se osaksi valtakunnallista luontokoulutarjontaa myös hankkeen päätyttyä. 
Pandat eivät nuku talviunta lainkaa. (Kuva: Timo Ahopelto)

Ympäristökasvatus on osa lajiensuojelutyötä

Kansainvälinen eläinlajien suojelutyö on tärkeä osa eläintarhojen tekemää yhteistyötä EAZA:n ohjauksessa, johon myös Ähtärin eläinpuisto osallistuu. Yhteistyön avulla maapallolla on kyetty säilyttämään lajeja, jotka muuten jo olisivat kuolleet sukupuuttoon. Kokonaisuutena ympäristökasvatus on perustavanlaatuinen osa Ähtärin eläinpuistossa tehtävää luonnon- ja lajien suojelutyötä.

Eläinpuiston elämyksellinen lähestymistapa on opetustyössä erinomainen, sillä eläinten näkemisestä ja tarinoiden kuulemisesta syntyy pysyvämpi muistijälki. Ympäristökasvatuksen perimmäinen tarkoitus onkin innostaa yhä uusia ihmisiä tärkeiden luontoteemojen pariin.

Toivotamme Lauran lämpimästi tervetulleeksi eläinpuistoperheeseemme ja odotamme innolla yhteistä matkaamme hänen kanssaan.



 

JÄTÄ KOMMENTTI