Ähtärin valokuituhankkeisiin vauhtia – tavoitteena sataprosenttinen verkkokattavuus

0
Valokuidusta on moneksi, jossa tiedonsiirtokapasiteettia riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Ähtärissä kartoitetaan mahdollisuutta vauhdittaa kylien valokuituverkkojen rakentamista osana Kuudestaan ry:n Vauhtia valokuituun -hanketta.

nsimmäisessä vaiheessa kyläyhdistyksille ja muille kylien aktiiveille järjestetään infoja, joissa esitellään valokuituhankkeiden rahoitus- ja toteutusmahdollisuuksia. Tukikelpoiset valokuituhankkeet pyritään toteuttamaan vuoden 2026 kesäkuun loppuun mennessä.

Tavoitteena on mahdollistaa ähtäriläistalouksille ja vapaa-ajan asukkaille kohtuuhintainen valokuituliittymä EU-tuen ja kuntaosuuden turvin. Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sanoo, että Ähtärin kaupungin tavoitteena on ennen pitkää saada Ähtäriin sataprosenttinen peitto valokuidun osalta. Vielä tähän tosin on matkaa, sillä Traficomin mukaan Etelä-Pohjanmaalla oli vuoden 2021 lopussa kiinteän laajakaistan (100 Mbit/s) piirissä keskimäärin 45 % alueen talouksista, kun koko Suomen osalta luku on 71 %.

Jarmo Pienimäki

Pienimäen mukaan nyt on hyvä hetki suunnitella valokuiturakentamista Ähtärissä, sillä tukea suunnitteluun ja rahoitukseen on tarjolla.
− Aiomme kutsua kyläyhdistyksiä ja aktiivitoimijoita koolle vielä tämän syksyn aikana kuulemaan aiheesta lisää. Nopea nettiyhteys mahdollistaa joustavan asioinnin, tehokkaan etätyöskentelyn ja -opiskelun. Ikäihmisille se tarjoaa paremmat mahdollisuudet hyödyntää vanhushoidon uudistuvia verkkopalveluita.

Vauhtia valokuituun -hankkeen tietoverkkotiedottaja Piia Korhonen sanoo, että valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen:
− Valokuidulla saadaan vähintään 50 vuodeksi vakaa, häiriötön, huippunopea internetyhteys, jonka tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Kuluttaja tai yritys saa vastinetta rahoilleen, sillä tuleva ja lähtevä verkon siirtonopeus on sama, eikä siihen vaikuta esimerkiksi verkon käyttäjämäärä tai sää.

Kuudestaan ry järjestää valokuituinfon Ähtärin Myllymäen Kioski-kahvio Myllyssä torstaina 22.9. klo 18.00

Ähtärin kaupungin ja Kuudestaan ry:n yhteinen valokuituinfo, johon toivotaan kyliltä mahdollisimman laajaa osallistumista, järjestetään Pirkanlinnan auditoriossa tiistaina 11.10. klo 18.00.


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI