Energiequellen Suomen toistaiseksi suurimman tuulipuiston rakennustyöt käynnistyivät Kristiinankaupungissa

0

Kristiinankaupunkiin Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle tulevan Mikonkeitaan tuulipuiston rakennustyöt ovat alkaneet. Kyseessä on yhteensä 16 voimalan tuulipuisto, joka on Energiequellen tähän asti suurin hanke Suomessa. 

Uusiutuvan energiaan erikoistuneen Energiequellen Mikonkeitaan tuulivoimapuiston rakennustyöt ovat käynnistyneet aikataulun mukaisesti helmikuun alussa. Puisto rakennetaan Kristiinankaupungin ja Isojoen kunnan rajalle, joka on myös Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien raja. Kyseessä on jo pitkään Suomessa toimineen eurooppalaisen hankekehittäjän toistaiseksi suurin hanke Suomessa. Yhtiöllä on jo 25 vuoden kokemus uusiutuvan energian hankkeista, ja sillä on Euroopassa yli 400 työntekijää ja yli 800 toteutettua voimalaitosta.

Mikonkeitaan tuulivoimapuiston rakennustyöt jatkuvat tämän vuoden aikana tuulivoimapuiston infran ja voimaloiden perustusten rakentamisella. Tuulivoimaloiden pystytys alkaa vuonna 2024 ja koko puisto on tarkoitus ottaa viimeistään vuoden 2025 alussa kaupalliseen käyttöön.

Energiequellen tähän asti suurin hanke Suomessa

”Mikonkeitaan tuulipuisto on merkittävä virstanpylväs niin Suomen yhtiöllemme kuin koko konsernille. Yhteensä kuudentoista voimalan kokonaisuus on yksi askelista vihreässä siirtymässä ja Suomen sekä Euroopan energiaomavaraisuudessa, mutta samalle se on yhtiömme toistaiseksi suurin yksittäinen satsaus Suomen markkinoilla. Kokoluokassa puhutaan jo helposti yhdeksännumeroisesta summasta. Lisäksi puiston kokonaistehokin yltää yli 100 megawattiin, joka tarkoittaa puhdasta uusiutuvaa energiaa peräti yli 75 000 kotitaloudelle”, kertoo tuulipuistosta vastannut projektijohtaja Karl Schultheis. ”Positiivisten ilmastovaikutusten lisäksi alueella lisääntyvä tuulivoima parantaa Suomen huoltovarmuutta ja energiaomavaraisuutta, mutta tuo myös verotuloja, työtä ja elinvoimaa alueelle varsinkin nyt rakentamisvaiheessa”, Schultheis kertoo. ”Eivätkä työllisyysvaikutukset kohdistu vain maanrakennuspuolelle. Tuulipuiston elinkaaren ajan on myös paljon kysyntää majoitus-, ravintola- ja muille tuulivoima-alan ulkopuolisille palveluille. Etenkin rakennusaikana tuulivoimaloiden pystyttämiseen erikoistuneet työmiehet piristävät paikallista elinkeinoelämää tuntuvasti. Esimerkiksi Suomen Tuulivoimayhdistys kertoo, että Iissä ja Sodankylässä kuntien majoituskapasiteetti on ollut kovassa käytössä jo vuosien ajan tuulivoimahankkeiden ansiosta, ja olemme saaneet samanlaista palautetta myös omissa hankkeissamme Etelä-Pohjanmaalla.”

Tuulipuiston rakentamisvaiheessa pääurakoitsijana toimii NYAB (entinen Skarta), joka toimittaa Energiequellelle tuulivoimapuiston tiet, nostoalueet, perustukset, sisäverkon, sähköaseman ja voimajohdon rakentamisen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että NYABin vastuulla on tuulipuiston rakentamisessa kaikki muu paitsi voimaloiden pystytykset. Sopimuksen arvo on lähes 18 miljoonaa euroa. Parhaillaan NYAB rakentaa myös Energiequellen Lumivaaran tuulipuistoa Kainuuseen Hyrynsalmen kuntaan, jonka on määrä valmistua jo tämän vuoden lopulla.

Energiequellen ja Siemens Gamesan ensimmäinen yhteinen projekti

Tuulipuiston turbiinivalmistajaksi valikoitui jo aiemmin Siemens Gamesa, joka on yksi maailman suurimmista tuulivoimaloiden turbiinien valmistajista. Mikonkeitaalle rakennettavat voimalat tullaan sijoittamaan 145-metrisiin torneihin, jotta alueen tuuliolosuhteet saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin. Valitut SG 6.6-170 -turbiinit ovat alan kilpailukykyisimpiä malleja, sillä yhden voimalan nimellisteho yltää jopa 6,6 megawattiin.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta yhtiön 25 vuotisen historian aikana, kun se on valinnut turbiineikseen Siemens Gamesan valmistamat turbiinit. ”On hienoa aloittaa uusi kumppanuus ja yhteistyösuhde, ja teemme tiivistä yhteistyötä Mikonkeitaan tuulipuiston menestyksen varmistamiseksi”, Energiequellen Suomen yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann iloitsee. ”Siemens Gamesalla on huomattava vuosikymmenien kokemus tuulivoima-alalta ja olemme vakuuttuneita siitä, että he ovat paras mahdollinen kumppani Mikonkeidas -tuulivoimahankkeellemme, ja odotamme menestyksekästä yhteistyötä yhden maailman johtavan tuulienergiaturbiinien ja -palveluiden toimittajan kanssa.”

Energiequelle on toteuttanut Suomessa tähän mennessä kolme tuulivoimapuistoa:
Paltusmäen tuulipuiston Pyhäjoelle, Konttisuon tuulipuiston Soiniin ja Takanebackenin tuulipuiston Maalahteen. Yhtiön seuraavien tuulipuistojen odotetaan valmistuvan tämän vuoden aikana Kalajoelle ja Hyrynsalmelle. Energiequellella on kaiken kaikkiaan suunnitteilla yhteensä noin 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea sekä käynnistämässä ensimmäisiä aurinkovoimahankkeita Suomessa vielä tänä vuonna. Yhtiö pyrkii lähitulevaisuudessa laajentamaan toimintaansa Suomessa myös vetytalouteen ja Power-to-X -ratkaisuihin.

Mikonkeitaan tuulipuisto

Aikataulu:

2020: Rakennuslupahakemukset vireille

2021-2022: Yksityiskohtaisempi infrasuunnittelu

2023: Infran ja perustuksien rakentaminen

2024: Tuulivoimaloiden pystytys

2025: Tuulivoimapuiston käyttöönotto ja avajaiset

Voimalat:

Roottorihalkaisja: 170 m

Napakorkeus: 145 m

Kokonaiskorkeus: 230 m

Nimellisteho: 6,6 MW / voimala                                                                                           

Yht. 16 voimalaa / 105,6 megawattia


 

JÄTÄ KOMMENTTI