Ennusteissa rajuilmaa – Kaatuuko puita

0
Ensi viikon alkuun, enimmillään tiistaina on ennustettu esiintyvän salamointia, rajuilman yhteydessä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Alkavan syksyn ensimmäisen myrskyn saapumista Suomeen, ennusteltiin ennakkoon, että se toteutuisi jo tänään sunnuntaina. Sitten ajankohta siirtyi maanantaiksi. Mutta nyt on varoituksia, rajusta ukonilmasta tuulesta, rakeista ovat siirtyneet toteutuvaksi tiistaina.

Rajuilma seuraa maanantaina vallitsevaa hellettä. Noin +30 plusasteen säätä seuraa kylmeneminen rajuilman kautta. -Jos ja kun on ihmetelty kuluneen kesän vähäistä ukkosten esiintymistä, niin nyt sitä on ainakin luvassa liiankin kanssa!

Nyt viimeisissä, Ilmatieteen laitoksen meteorologien laatimien ennusteiden perusteella on todettavissa, että rajuilma näyttääkin saapuvan Suomeen tiistain aikana. Etelä-Suomessa myrskyn tuulet alkavat suhista ja salamat alkavat välähdellä mahdollisesti jo maanantai-iltana, tai tiistain vastaisena yönä. Tiistaina näyttääkin sää ennusteiden mukaan siltä, että silloin myrskyistä säätä esiintyisi koko valtakunnan alueella.

Esimakua ennustetulle rajuilmalle olemme saaneet nyt sunnuntainekin nauttia komeista sateenkaarista.

Eteläisestä Suomesta alkava hellesää ukkosineen ja kovien tuulineen. Mahdollisesti suurimmat myrskytuhot ennustetaan aiheituvan ukkospuuskista. Ne saattavat olla hetkellisesti varsin voimakkaita. Puita voi kaatua ja sähköt katketa.

Maanantain- ja viimeistään sitten tiistaina varmistuu, miten tarkkaan rajuilma sitten käytännössä toteutuu. Siitä huolimatta, että ennusteiden mukaan myrsky näyttää hyvin toden näköiseltä. -Mutta. mutta! Ilmatieteelliseltä laitokseltakin, asiantuntijatkin toteavat, että vieläkin riittää epävarmuutta siitä, mitkä myrskyn lopulliset vaikutukset ja voima lopulta on?

Muutama vuosi sitten kaatoi syysmyrsky omasta pihapiiristäni, Koskipuistossa ison kuusen, pienenempien puiden lisäksi. Ja juurakko oli melkein talon korkuinen.

Nyt voi vain toivoa, että varoitukset ja myrskyn voimakkuudesta esitetyt ennusteet menisivät tälläkin kertaa pieleen. Ja säästyttäisiin säikähdyksellä!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI