EPSHP | Sairaanhoitopiiri siirtyy perustasolle – tuorein koronatieto kertoo pandemiatilanteen kääntyneen parempaan

0
Sairaalanmäki ilmakuva

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on kääntynyt parempaan. Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus on 30,6 ja tartuntoja on todettu 59. Aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 27.9.2021 Etelä-Pohjanmaan siirtyvän perustasolle.

Perustasolle siirtymisen myötä Nyrkki muutti maskisuosituksen perustason suosituksen mukaiseksi ja etätyösuosituksen lokakuun alusta alkaen hybridimalliseksi. Lokakuun alusta suositellaan työpaikoilla hybridimallia, jolloin esimerkiksi puolet henkilöstöstä on lähityössä kerrallaan, jos se työn luonteen puolesta on mahdollista työnantajan harkinnan mukaisesti.

Menneellä viikolla todettiin 28 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 1537. Tartunnat tulevat nyt enimmäkseen perhepiiristä, tuttavilta, ravintoloista ja yökerhoista.

Positiivisten koronatestien osuus 1,5%. Joukkoaltistumisia todettiin ravintoloissa, yökerhoissa, lukiossa ja työpaikoilla. 39% sairastuneista oli jo karanteenissa.

Valtaosa koronatartunnoista todetaan rokottamattomilla ja uuden testausstrategian myötä testimäärät ovat laskeneet.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus:

69,8 % on saanut 1. rokotuksen ja 56,8 % myös 2. rokotuksen. Koko Suomessa 73,7% on saanut 1. rokotuksen ja 60,7% myös 2. rokotuksen.
Eniten tartuntoja todettiin 10-19 –vuotiailla (47kpl) ja seuraavaksi eniten 20-29 –vuotiailla (30 kpl) ja 40-49 –vuotiailla (21 kpl). Nyrkki kannustaa varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in- rokotustilaisuuteen.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä yli 159 000 kappaletta. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen 9,7 tuntia.
Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.
Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous maanantaina 4.10.

Nyrkin suositukset

Aluehallintoviraston määräykset
Ei voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.

♦  Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.
Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa.

Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

♦ Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan seuraavasti:
Aikuiset: Ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua.

Ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä.
Lapset ja nuoret: Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

♦  Etätyösuositus

Osana hybridistrategian toimintasuunnitelman päivittämistä etätyösuosituksen perusteita ja voimassaoloa arvioitiin kesäkuussa 2021, jolloin päädyttiin jatkamaan etätyösuositusta kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla elokuun loppuun saakka. EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta. Perustasolla etätyösuositus ei ole voimassa.

Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat tarkastelleet valtakunnallisen etätyösuosituksen voimassaolon perusteita. Ministeriöt esittävät, että etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta. Ministeriöt arvioivat, että siihen mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta. Tämä mahdollistaisi siirtymisen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen terveysturvallisesti.

Lokakuun alusta suositellaan työpaikoilla hybridimallia, jolloin esimerkiksi puolet henkilöstöstä on lähityössä kerrallaan, jos se työn luonteen puolesta on mahdollista työnantajan harkinnan mukaisesti.

♦ Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

♦ Maskisuositus

Maskin käyttö epidemian perusvaiheessa.
Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

♦ Joukkoliikenteessä.
♦ Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
♦ Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
♦ Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
♦ Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI