Esteetön luontoreitti upeaan Soinin Kaihinharjuun avattu

0
Vas. Kalevi Laitila, Paula Erkkilä, Tuija Waren, Johanna Rannanjärvi, Kalevi Saarinen ja Eeva-Marja Jokinen

Eilen siis vietettiin avajaistapahtumaa Soinin Kaihiharjulla. Paikalla oli Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi avaamassa reitit ja leikkaamassa nauhan. Metsähallituksesta Tuija Waren ja rahoittajista Kuudestaan ry:n Paula Erkkilä. Parviaisen kyläyhdistyksen talkoolaisia saatiin onneksi myös tilaisuuteen, sillä talkoolaisten työpanos on ollut merkittävä.

Hermannin lenkki -hankkeen avulla toteutettiin Soiniin Kaihiharjuun matalan kynnyksen rengasreitti (noin 7 km), jossa hyödynnettiin jo olemassa olevaa retkeilyreitistöverkostoa (Arpaistenreitti ja Hermanninpolku).

Taukopaikat

Samaan aikaan Soinissa oli käynnissä Esteetön luontoreitti -hanke. Nämä kaksi erillistä hanketta tukivat toinen toisiaan ja nyt on valmiina hieno kokonaisuus, joka sopii monille käyttäjäryhmille. Hermannin lenkki soveltuu kierrettäväksi kävellen tai maastopyörällä ja on pituudeltaan sopiva melkein kaikenikäisille. Hermannin lenkki- hanketta toteutti Soinin kunta ja arvokasta yhteistyötä teki lenkin valmistumiseksi tekivät Parviaisen kyläyhdistyksen puuhamiehet. Vielä on valmisteilla opastekyltit uusille reiteille, jotka on tarkoitus saada paikalleen vielä tänä syksynä.

Sunnuntain avajaistapahtumassa oli kaikenikäisiä osallistujia liikuttamassa Liis Ranta-Knuuttila, Liikunnasta hyvinvointia-hankkeen puitteissa. Yleisö vietiin ensin patikoimaan, jonka jälkeen Liis veti kevyen jumpan. Soinin kunnan vapaa-ajan ohjaaja Ninja Sironen paisteli osallistujille makkaraa Kaihiharjun nuotiopaikalla ja hankevetäjä Kari Laasala esteettömän luontopolun uudella upealla laavulla.

Jumppahetken ohjasi Liis Ranta-Knuuttila, makkaroita valvoi Ninja Sironen.

Minkälainen on esteetön luontopolku missä se on ja kuka sitä käyttää?

Esitimme kysymyksen hankekoordinaattori Kari Laasalalle.

-Soinin esteettömän luontopolun paikaksi valikoitui Kaihiharju, jossa Arpaisten retkeilyreitti ja samalla Euroopan kaukovaellusreitti E6 jo nykyisin kulkee harjun päällä, järven ja suon reunalla.  Alue tuokin helposti saavutettavaksi aidon luonnon. Kaihiharju onkin jo valmiiksi monipuolisesti hyödynnetty retkeilykohde, jota esteetön luontopolku entisestään vahvistaa. Hanke palvelee samalla kaikkia Arpaisten reitin käyttäjiä parantaessaan retkeilyinfrastruktuuria.

Esteetön luontoreitti edistää liikuntarajoitteisten, vanhusten sekä lapsiperheiden luontoliikunnan mahdollisuuksia ja siten edesauttaa elämänlaatua sekä hyvinvointia niin liikunnan edistämisen kuin harrastusmahdollisuuksien kehittämisen ansiosta. 

Kaihiharjun esteetön luontopolku- hanke on Soinin kunnan toteuttama yleishyödyllinen investointihanke, joka sai rahoituksen Kuudestaan ry:ltä maaseudun kehittämisrahastosta.
Pitäjän elinvoiman ekosysteemi- hanke suunnitteli ja oli hankkeen toteuttajana.

Rakentamisesta vastasi Pentti Saarimaa Oy, inva wc:t toimitti Puutuote Jussila, muita hankkeen rakentamiseen osallistuvia tahoja olivat Vipupaja, kunnan liikuntatoimi sekä talkoolaisina Parviaisen kyläyhdistys sekä Soinin eläkeliitto.

Esteettömät luontopolut rakennettiin Soiniin Parviaisen kylään Kaihiharjun maastoon ja Iso-Kaihijärven rannalle. Esteettömiä luontopolkuja on kaksi.  Luokitukseltaan täysin esteetön reitti kulkee parkkipaikalta kohti Iso-Kaihijärven rantaa. Reitin pituus on n. 200 m. Reitti alkaa parkkipaikalta murskepolulla jatkuen lankkupolulla rantaan kohden. Rantaan on rakennettu maisemalaituri penkkeineen sekä laavu nuotiopaikalla. Parkkipaikan läheisyydestä löytyy inva wc.  Luokitukseltaan haastava esteetön reitti, joka kulkee Kaihiharjun harjanteen päällä on pituudeltaan n. 700 m. Reitin varrella on neljä levähdyspaikkaa ja perillä nuotiopaikan läheisyyteen on myös nyt rakennettu  inva wc.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI