Helikopterin hoivalla tarvittavaa tehoa!

0
Helikopteri tuo lääkärin ja tiiminsä nopeasti potilaan avuksi ja vie tarvittaessa myöskin jatkohoitoon kauemmaksikin.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus /Töysä

Tein toisen pääsiäispäinä juttua Töysän taivaalla ja kirkonkylään laskeutuneesta lääkärihelikopterista. Juttu kiinnosti kovasti lukijoita laajasti. Jopa minullekin on tullut lisäkyselyjä runsaasti, että minkälainen äkkihoivan tarve oli kysymyksessä? Mitä sen kohteena olleen henkilön avuntarve onnistui.

Jutussani jo mainitsinkin, että oli ”ehkä” sairaskohtaus. Mutta tarkempia tietoja tapausta seuratessa ei havaittu. Arvelin, että niitä tihkuu varmasti ajan myötä. Ja niin on käynytkin. Ja kovien monenlaisia huhuja ja ”tietoja” on pääsäisen jälkeen tullutkin.

Sain tietooni, että kyseessä oli itsellenikin hyvin tuttu henkilö. Keski-iän ylittänyt ja nuorekas mieshenkilö. Soitinkin hänelle suoraan EP:n keskussairaalaan Seinäjoelle.

Puhelimeeni vastasi mies reippaalla äänellä. Hänen piti kotoutua sairaalasta tiistaina 18.4. Mutta lisätutkimusten johdosta, se ei totuudenutukaan. Ehkä sitten loppuviikosta. Kunto on kuitenkin taas hyvä, iloitsi Jussi

– Tapaushan ole sellainen, että olin palaamassa autolla kyläkaupasta kotipihaani, kun lähti taju. Sen vuoksi autoni oli lähellä taloani, ”vähän kummallisessa paikassa”.

-Kyseessä oli jonkinlainen aivoverenkierron häiriö. Mutta mitään huomattavia jälkituntemuksia ei kuitenkaan tapauksesta enää minulla ole.

– Kyllä nykyaikana saa apua nopeastikin, vaikka yleisesti moititaan sen hitautta. Helikopteri mahdollisti lääkärin ensiavun ja hyvät laitteet paikalle muutamassa minuutissa.

-Kyllä lääkärihelikopteri on varmasti pelastanut ja pelastaa monta ihmishenkeä. Sen toimintaan kuluvat miljoonat eivät mene ainakaan hukkaan. Nopeasti paikalle tulleen ensihoidon ambulanssin ja helikopterin henkilöiden hoidon jälkeen, minä matkustin tänne keskussairaalan ambulanssilla.

Ambulanssi ja lääkärihelikopteri ovat yhdessä toimien tehokkaat ihmisten hengen pelastajia

TÄMÄN tapauksenkin perusteella saammekin todeta ja yhtyä, kiireistä apua tarvinneet töysäläisen toteamuksiin. -Rengonharjulle sijoitettu kopteri palvelee pohjalaismaakuntien aluetta ja laajemminkin hyvin nopeasti.

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaa, 7-kohteessa Suomessa   Finnhems Oy yhteistoiminnassa yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa.

Toiminnan tärkeimpänä tarkoituksena on kuljettaa nopeasti ensihoitolääkäri, hoitohenkilöiden kanssa nopeasti potilaan luokse. Samassa tukikohdassa on helikopteri ja lääkäriauto.

Lääkärihelikopteri ei koskaan toimi yksin. Paikalle saapuu, tai on jo ennen helikopteria ehtinyt aina myös lähin ambulanssi, jolla kuljetetaan tarvittaessa potilas myös lähimpään ja sovittuun kohteeseen. Johon kopteri voi turvallisesti laskeutua,

Kohteessa arvioidaan sitten, vaatiko avustettavan tila, ambulanssin tai kiireellistä helikopterin kuljetusta. Sen ratkaisee myöskin arvioitu jatkohoidon tarve.

Jos arvioidaan niin, että potilas saavutetaan ampulanssilla ja kopterilla yhtä nopeasti, niin silti pyritään lähtemään aina lentäen. Näin ollaan valmiina lähtemän suoraan seuraavaan tehtävään tarvittaessa.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI