Ilveksillä ja susilla runsaasti ruokaa!

0
Luulin kuvaamani koiraa. Kun eläin pakeni metsään ja hiihtäessäni katsomaan, mitä se söi. Varmistuin, että kyseessä oli susi. Rusakosta oli vain rippeet jäljellä!

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Tämänkin kevättalven aikana on hyviä hankikeliä ollut hiihtäjien nautittavana monien viikkojen ajan. Ja ne jatkuvat yhä. Monin paikoin jopa vappuun saakka. Mittasin eräällä laajalla peltoalueella, perjantaina 14.4. lunta olevan 38 senttiä paksu kerros.

Kestävät hanget ovat tarjonneet myöskin monelle, toisiaan saalistaville eläimille mahdollisuudet saaliin saamiselle.  Mainittakoon, että ainakin ilvekset, sudet, ahmat ja ketut. Joita onkin yhä entistä enemmän alueemme luonnossa.

Näin vähän jäi jäljelle rusakosta suden ruokailusta!

Vastaavasti monet eläimet kärsivät hankikeleistä. Sellaisia on ainakin kauriit ja peurat. Niiden kaposet sorkat eivät ole parhaimmillaan suomen talvessa. Ei ainakaan hangilla, kun ne uppoavat helposti kestävänkin pinnan lävitse. Pakeneminen pedoilta onkin mahdotonta, kun saalistaja harppoo hankikannon päällä vauhdilla.

Talven aikana hiihdellessäni havainnoin kauriseläinten jälkiä alkutalvesta runsaasti. Myöskin monia raatoja, niin sanottujen petojen tekemiä. Paljon oli turhia tappoja tehty, kun ei ollut nälkään syöty. Talven aikana onkin ketut kaivaneet, ensilumien aikaisia raatoja ruuakseen.

Tarkasti kaluttu kauris, kuvattuna 14.4.2023. Samalla alueella oli hangella pari muunkin kauriin jäämistöä.

Kauriiden jäljet talven aikana lumessa ja kevään hangilla onkin vähentyneet. Niitä on harventaneet enimmäkseen ilvekset, sudet ja ahmat. Mainituista saalistajista on tehty monia havaintoja jokaisella Kuusiokuntien alueella ja naapuripaikkakunnillakin.

Näillä alueilla harvinaisesta, Lapin saalistajista ahmastakin monia näköhavaintoja ja lumijälkiä. Esimerkiksi Alavudella, Kuortaneella, Lehtimäellä, Soinissa, Töysässä, Virroilla ja Ähtärissä. Eräänä talviaamuna ahma istuskeli maantiellä, Kuortaneen ja Töysän rajan maisemissa. Autoilija kertoi joutuneensa pysähtymään ja antamaan äänimerkin, että ahma siirtyi tien sivuun.

Lähellä Töysän keskustaajamaa erehtyi nuori ilves supien pyydyshäkkiin. Tupsuhäntä vapautettiin hyvässä kunnossa takaisin luontoon.

Töysässä Toopakan seutuvilla nuori ilves erehtyi tunkeutumaan supihäkkiin. Se selviytyi kuitenkin satimesta säikähdyksellä. Tupsuhäntä päästettiin vahingoittumatta takaisin luontoon saalistamaan.

Syystäkin ihmetellään sitä, miksi ei tälle alueelle saatu ainuttakaan kaatolupaa ilveksille. Eikä susillekaan, vaikka näyttöjä on petovahingoista?

Kuvat: Pentti Hautala

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI