HyvaEP | Influenssa A -epidemia alkamassa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

0
Sairaalanmäki aluetta

Laboratoriovarmistetut influenssalöydökset ovat viimeisen kahden viikon aikana olleet nousussa, joten influenssa-kausi vaikuttaa alkavan. Epidemian voimakkuutta kuvaavat muun muassa poissaolot kouluissa ja työpaikoilla sekä vastaanottokäynnit terveyskeskuksissa. Myös sote-yksiköiden sisällä on todettu influenssa A-tapauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hengitystievirusinfektioiden seurantaan lähetetyistä influenssa A positiivisista näytteistä on todettu molempia A-alatyypin viruksia, H1N1 ja H3N2-viruksia. Suurin osa on edustanut H1N1-alatyyppiä. Influenssan aiheuttamia sairaalahoitojaksoja on alkanut myös ilmaantua.

Koronalöydökset ovat olleet laskusuunnassa, mutta määrällisesti koronaa löytyy vielä enemmän kuin influenssa A-tapauksia, kertoo Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektioylilääkäri Elina Kärnä. Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Rokottaminen pienentää merkittävästi sairastumisen riskiä.

Elina Kärnä
  • Rokotus vähentää samalla teholla myös taudin kehittymistä vakavaksi, samoin kuin se vähentää bakteerijälkitautien riskiä. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla rokotus vähentää sairaalaan joutumisen riskiä, sydän- ja verisuonitapahtumien ilmaantumista ja jopa kuolemia, Kärnä jatkaa.

Influenssan hoito muuten terveillä aikuispotilailla on usein oireenmukaista itsehoitoa. Tauti paranee yleensä itsestään noin yhden–kahden viikon kuluessa. Influenssan oireiden hoitoon käyvät samat lääkkeet ja keinot kuin flunssan hoitoon. Perusterveillä viruslääkkeen antama hyöty influenssan paranemisessa on vähäisempää kuin iäkkäillä, monisairailla ja immuunipuutteisilla henkilöillä. Riskiryhmiin kuuluvia hoidetaan muita herkemmin viruslääkkeellä.

Liikuntaa kannattaa välttää yleisoireiden, erityisesti kuumeen ja lihassäryn, ajan, ja raskaampaa urheilua suositetaan vasta, kun tauti on parantunut ja oireiden alusta on kulunut vähintään 7 päivää.

Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Tartunnan saaneen tartuttava aika alkaa 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja on suurimmillaan 1–3 päivää oireiden alusta. Tartuttavuus kestää aikuisilla noin 5 päivää, lapsilla 7 päivää. Töistä ja sosiaalisista lähikontakteista kannattaa olla pois niin kauan, kun hankalimmat oireet jatkuvat ja sairastunut on kuumeeton.

Omaa tartuntariskiä voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla ja käyttämällä käsidesiä. Kannattaa välttää silmien, nenän tai suun koskettelua, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.


 

JÄTÄ KOMMENTTI