JÄRVI-POHJANMAA | perusturvan yhteistoiminta-alueen tuorein tilannekatsaus – lähiopetuksella jatketaan

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 3.3.

Edellisen 25.2.2021 annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan asukkailla ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 136 koronatartuntaa.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on kokoontunut 1.3. ja 3.3., ja suosittelee yläkoulujen ja toisen asteen pysymistä lähiopetuksessa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei ole toistaiseksi antanut määräystä yläkoulujen tai toisen asteen siirtymisestä etäopetukseen. Alueen oppilaitoksilla on täysi valmius siirtyä etäopetukseen. Viime viikon pandemiajohtoryhmän tiedotteesta huolimatta Järvi-Pohjanmaan alueen kuntien yläkoulut ja lukiot aloittavat lähiopetuksessa talviloman jälkeen 8.3.2021, mikäli aluehallintovirasto ei anna määräystä etäopetuksesta.

Lähiopetuksen jatkamisen turvaamiseksi kouluissa otetaan käyttöön kaikki mahdolliset tartuntoja ehkäisevät toimenpiteet ja yläkouluille otetaan käyttöön vahva kasvomaskin käyttösuositus. Maskeja jaetaan oppilaille tarpeen mukaan. Koulut tiedottavat käytännöistä tarkemmin. Opiskelijoita ja vanhempia kehotetaan edelleen seuraamaan Wilman kautta annettavia tiedotteita. Abiturienttien suositellaan pysyttelevän omaehtoisessa karanteenissa ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Talvilomien aikaan ihmiset ovat liikkuneet runsaasti maakuntien välillä. Työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon ei saa mennä, jos on pieniäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle, ajanvaraus numerosta 06-2412 7700.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.3.2021 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki antoi suosituksen Etelä-Pohjanmaan alueelle 1.3.2021.
Heidän antamien suosituksien ja Järvi-Pohjanmaan alueen epidemiatilanteen perusteella
pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset (suosituksia on muokattu 3.3.2021):

• julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia
• yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

• yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
• lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt
huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
– ryhmäkoko on hyvä pitää maksimissaan 10 henkilössä
• kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät
eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
• aikuisten joukkueurheilu ja kontakti- ja kamppailulajit suositellaan tauotettavaksi. Alajärven kaupungin ja Lappajärven ja Vimpelin kuntien tiloissa em. toiminta on tauolla.
– poislukien SM- ja 1. divisioonatason kilpaurheilu
• muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
– ryhmäkoko ei saa kasvaa yli 10 hengen
– mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen
yhteydessä
– huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
– ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia
• työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
– etäopetus silloin kun mahdollista
– lähiopetuksessa enintään 10 hengen ryhmiä, huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
– liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut
suositukset
• nuorisotilat ovat kiinni viikon 10 ajan. Viikosta 11 lähtien nuorisotilat voivat olla auki porrastaen, max 10 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.
• Uimahallin toiminta jatkuu samalla tavalla, saunatilat ovat suljettuina. Järvi-Pohjanmaan
alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön.
• Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi
• kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
– yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa
– kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
– kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
– sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
– museot, kirjastot, galleriat
– kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä
• vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä


 

JÄTÄ KOMMENTTI