Kansanedustaja MIKKO SAVOLA | Afganistanista ei saa tulla terrorismin pesäkettä

0
Kansanedustaja Mikko Savola

Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja ja ulkoasiainvaliokuntaryhmän vastaava Mikko Savolan mukaan kansainvälisen yhteisön on kannettava vastuunsa myös Afganistanin vallanvaihdoksen jälkeen, ettei Afganistanista muodostu terrorismin, huumekaupan leviämisen ja alueellisen epävakauden alustaa.

– Afganistanissa saavutettiin kahden vuosikymmenen ajan merkittäviä edistysaskelia yhteiskunnallisessa kehityksessä, naisten ja tyttöjen aseman parantamisessa sekä terrorismin ja ääriajattelun kitkemisessä, mutta Taleban-hallinnon paluun myötä saavutukset ollaan menettämässä, Savola sanoo.

– Afganistan-operaation tarkoituksena oli siirtää lopulta vastuu Afganistanin omalle hallinnolle ja turvallisuuskoneistolle maansa tulevaisuudesta ja turvallisuudesta, mutta tehtävässä epäonnistuttiin, Savola toteaa.

Uudessa tilanteessa Yhdysvaltojen johtaman liittouman ja koko kansainvälisen yhteisön on tehtävä kokonaisvaltainen suunnitelma Afganistaniin vaikuttamiseksi, jotta voimme ehkäistä kielteisiä seurauksia afganistanilaisille ja kansainväliselle vakaudelle ja turvallisuudelle, Savola sanoo.

– Suomen kannalta kiireellisintä on kotiuttaa suomalaiset ja valtioneuvoston päätöksen mukaiset henkilöt Afganistanista mahdollisimman pian, sillä turvallisuusriskit ovat suuret epävakaassa tilanteessa, Savola sanoo.

– Talebanin valtaannousu ja turvallisuuden heikentyminen voivat johtaa hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen, millä olisi seurauksensa Afganistanin kehitykselle ja alueelliselle vakaudelle. YK:n turvallisuusneuvoston ja YK-yhteisön on haettava nopeasti ratkaisuja humanitäärisen kriisin ehkäisemiseksi, Savola edellyttää.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI