Kansanedustaja Mikko Savola tyrmää poliisin toimintojen keskittämisen Etelä-Pohjanmaalla

0
(Poliisi)

Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) kysyy sisäministeri Mari Rantaselta, miksi hallitus keskittää poliisin rikostutkinnan Etelä-Pohjanmaalla kahteen toimipisteeseen, Seinäjoelle ja Lapualle?

Mikko Savola

Pohjanmaan Poliisissa tehty päätös keskittää rikostutkinnan Seinäjoen ja Lapuan toimipisteisiin siten, että rikostutkinnan vastaanottoajat kansalaisille olisivat jatkossa Alajärven ja Alavuden poliisilaitoksissa enää yhtenä päivänä viikossa.

  • Päätös vaikuttaa kielteisesti paitsi asiakkaiden palveluiden saavutettavuuteen, poliisin paikallistuntemukseen kuin henkilöstön hyvinvointiin alueella. Keskittämispäätös riskeeraa pidemmällä tähtäimelläJärviseudun ja Kuusiokuntien poliisiasemien muut toiminnot, kuten lupapalvelut sekä poliisiasemien pysyvyyden partioiden vuoronvaihtopaikkoina ja tukikohtina, Savola huomauttaa.

Kansanlaisten turvallisuuden tunne on riippuvainen siitä, kuinka turvallisuusviranomaisten palvelut ovat kotiseudulla saavutettavissa. Palveluiden keskittäminen uhkaa pidentää poliisin ajallista saavutettavuutta sekä läsnäoloa maaseutualueilla.

Säästöjä tehdystä päätöksestä ei arvioiden mukaan saada, vaan kyse näyttää olevan enemmänkin hallituksen politiikan periaatteesta.

Savola jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen asianosaisen ministerin vastattavaksi 20.12.2023.

(Kysymys kokonaisuudessa alla)


 

MIKKO SAVOLAN kirjallinen kysymys:

[Poliisin toimipisteiden ja palveluiden tulevaisuus Etelä-Pohjanmaalla Järviseudun ja Kuusiokuntien alueella] 

Eduskunnan puhemiehelle

Pohjanmaan Poliisissa on tehty päätös keskittää rikostutkinta Seinäjoen ja Lapuan toimipisteisiin siten, että rikostutkinnan vastaanottoajat kansalaisille olisivat jatkossa Alajärven ja Alavuden poliisilaitoksissa enää yhtenä päivänä viikossa.

Päätös vaikuttaa kielteisesti paitsi asiakkaiden palveluiden saavutettavuuteen, poliisin paikallistuntemukseen kuin henkilöstön hyvinvointiin alueella. Keskittämispäätös riskeeraa pidemmällä tähtäimellä lisäksi poliisiasemien muut toiminnot, kuten lupapalvelut sekä poliisiasemien pysyvyyden partioiden vuoronvaihtopaikkoina ja tukikohtina.

Kansanlaisten turvallisuuden tunne on riippuvainen siitä, kuinka turvallisuusviranomaisten palvelut ovat kotiseudulla saavutettavissa. Palveluiden keskittäminen uhkaa pidentää poliisin ajallista saavutettavuutta sekä läsnäoloa maaseutualueilla.

Kansanlaisten lisäksi myös kentällä toimivilla poliiseilla itsellään on huoli palveluiden tulevaisuudesta. Säästöjä tehdystä päätöksestä ei arvioiden mukaan saada, vaan kyse näyttää olevan enemmänkin hallituksen politiikan periaatteesta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miksi hallitus keskittää Poliisin toimintoja Pohjanmaalla, ja kuinka hallitus varmistaa rikostutkinnan ja lupapalvelujen tulevaisuuden myös Järviseudun ja Kuusiokuntien alueella vuoden 2024 maalikuusta alkaen?

 

Helsingissä 19.12.2023

Mikko Savola 

JÄTÄ KOMMENTTI