KOLUMNI | Sotarikollisuuden käräjöinti miljoonabisnestä – ja me suomalaiset maksetaan

0
Arkistokuva

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Suomessa käsitellään nykyään paljon muissa maissa epäiltyjä sotarikoksia. Niissä lakimiehet rikastuvat ja me veronmaksajat kärsimme kymmeniä, satoja miljoonia euroja.

Suomen ylimpien päättäjien lepsuudesta herää kysymys: Kuinka monta kymmentä miljoonaa euroa, maahamme muuttaneiden, entisissä kotimaissaan epäiltyjen rikosten oikeudenkäynnit tulevat meille veromaksajille kokonaisuudessaan maksamaan?
Vänkääväthän käräjillä monet jättipalkkaiset lakimiehet, näille hirmutöistä epäillyille vapauttavaa ja pienempiä tuomiota ja jopa lopulta korvauksien saamiseen eri oikeusasteissa?

Kannatta vängätä, kun suurilla palkkioilla on varma maksaja: Valtionkonttori ja me suomalaiset  veronmaksajat. Tällaisesta hölmöläisten touhusta tämän ajan esimerkkinä on liperilaisen Gibril Massaguoin. Hänet lennätettiin vaimonsa ja neljän lapsensa ja veljensä kanssa Sierra Leonesta Suomeen. Nyt on sitten jo vuosia käyty oikeutta Gibrilin osallisuudesta Liberian puolella tapahtuneisiin hirmutekoihin, vuosina 1991-2002, taistelluissa Sierra Leonen sisällissodassa.

Käräjäkäynteihin liittyen on oikeus matkustanut useaan kertaan Liberiaan ja Sierra Leoneen, kuulemaan lähes 70 nimettyä todistajaa. Matkat ovat kestäneet useita viikkoja. Suomesta retkelle ovat osallistuneet useita oikeuden jäseniä, kaksi syyttäjän —ja kaksi PUOLUSTUKSEN edustajaa. Lisäksi matkoille on tarvittu poliiseja ja teknisiä avustajia. Ennakkoon ovat jo Suojelupoliisin edustajat tehneet alustavia tutkimuksia jo pitkään Liberiassa.

Tuomioiden ja siitä vapauttamisen jälkeen käsittelyä jatketaan ja suunnitelmissa on taas lähitulevaisuudessa matkustaa suurella sakilla, ainakin 2-kertaa vielä Afrikkaan, selvittelemään miehen syyllisyyksiä. Käräjöinti, eri oikeusasteissa ja matkailuista on koitunut kuluja tähän mennessä jo yli 2,5 miljoonaa euroa. Ja kaikki miljoonien kulut maksamme me suomalaiset veronmaksajat!!- Ja korvaukset ja maksut varmasti nousevat lopulta yli 5 miljoonaan euroon.

On myös tavallista, että vapauttavan tuomion saatuaan syytetyt pyytävät suuria vahingonkorvauksia. Nekin tulevat Suomen Valtionkonttorin, suomalaisten maksettavaksi!
Maalaisjärjen vastaisena esimerkkinä mainittakoon vuonna 2015 Irakista maahamme tulleiden veljesten oikeudenkäynnit ja tutkintovankeus, epäiltynä aikaisempiin hirmutekoihin.
Veljekset saivat lopulta vapauttavan tuomion todisteiden vajaivaisuuden johdosta.

Tutkinta, asianajajapalkkiot ja oikeudenkäyntikulut ovat tähän mennessä tulleet maksamaan valtiolle 720 000 euroa. Lisäksi molemmat miehet saivat korvauksia tutkintavankeuden ajasta 400 euroa vuorokaudelta eli yhteensä 426 000 euroa. Summa on lähes kolminkertainen, mitä syntyperäiset suomalaisille korvataan.

Veljekset ovat kuluttaneet jo tähän mennessä suomalaisten veronmaksajien rahoja miljoonia euroja. Lisäksi he nostivat vielä asianajajiensa myötävaikutuksella, kanteen Helsingin käräjäoikeuteen. Vaativat korvauksien nostamista 800 euroon vuorokaudelta!

Kyllä ministerien ja kansanedustajien taholta pitäisi pikaisesti puuttua nyt vallalla olevaan käytäntöön. Nykyinen käytäntö mahdollistaa oikeuskäyntien avulla tämän järjenvastaisen toiminnan.  Olisi välittömästi puututtava mainittuun rahojen, suunnitelmalliseen,” maan tavaksi ” muodostuneeseen, lakimiesten/naisten ja asianajajien valtavaan rahan kahmimiseen.

-Taitaa olla kuitenkin turha toive, kun nykyisen hallituksen ministeritkään eivät tällaisen touhun rajoittamiseen puutu.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI