KOLUMNI | Suuntamerkin näyttö tärkeää! – Eikä viime tipassa…

0

Näyttäkää hyvät ihmiset suuntamerkkiä!

PENTTI HAUTALA/ Alavus/Töysä

Toimittaja Pentti Hautala

Liikenneonnettomuuksien syiden tutkimuksissa on selvinnyt, että liikennemäärien lisääntyessä suuntamerkin näytön laiminlyönti kokonaan, tai sen suorittaminen ns. viime tipassa on syynä moniin kolareihin.

Moottoriajoneuvojen kuljettajilla on tällaisissa tilanteissa syynä mm. peräänajot.
Onnettomuuksien jälkiselvittelyissä on myös syntynyt monia riita-asioita siitä, onko suuntamerkkiä näytetty laisinkaan käännyttäessä risteyksessä tai kaistaa vaihdettaessa? Jos sivullisia, puolueettomia ei kolareilla ole, niin todellinen totuus jää useimmiten hämärän peittoon.

Liikennelaissa on selvät säännöt siitä, että suuntamerkkiä on näytettävä aina tarpeen vaatiessa! Tästä huolimatta aivan liian monet tienkäyttäjät lyövät laimin tätä tärkeää ja pienen vaivan vaativan velvoitteen toteuttamista. Näin vaikka toimenpiteelle on suuri merkitys liikenteen parempaan sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Ainakin suuntamerkin näytön tärkeyden eri tilanteissa pitää tietää jokaisen sellaisen henkilön, joka omistaa ajokortin! Tästä huolimatta jopa 80 prosenttia autoilijoista laittaa vilkun päälle aivan liian myöhäisessä vaiheessa, joustavaa ja turvallista liikennettä ajatellen.

Moni laiminlyö suuntamerkin näytön melkein jokaisessa tilanteessa, jossa sitä pitäisi käyttää!
Suuntamerkin näyttäminen on hyvin tärkeää turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden takeena monissa muissakin tilanteissa. Kun merkkiä näytetään hyvissä ajoin esim. taajaman vilkkaassa risteyksessä, niin sivutieltä-kadulta päätielle ajovuoroaan odottava pääsee joustavasti aikomaansa suuntaan.

Kiertoliittymien läheisyyteen muodostuvat jonot aiheutuvat yksinomaan siitä, kun liittymästä poistuvat eivät viitsi näyttää suuntamerkkiä.

Esim. vilkkaissa kiertoliittymistä jonot johtuvat siitä, kun kierrosta ajavat eivät näytä suuntamerkkiä. Kiertoliittymässä ajajalla on aina etuajo-oikeus ja sinne ei uskalleta ajaa, jos autoja on jo siellä lähestymässä risteävällä väylällä odottavaa. Autoilijoiden pitäisi huomata myöskin sen, että polkupyörillä ja mopoilla liikkuvilla on omat oikeutensa liikenteessä. Autoilijan on hyvä muistaa, että ohittaessa hitaammin liikkuvia 2-pyöräisiä, että toimenpide tapahtuu turvallisesti. Samalla kaistalle ohittavan autoilijan kannattaa ottaa huomioon vastaantuleva liikenne. Näinhän vain harvat nykyään tekevät!

Myöskin polkupyörällä ja mopeilla tms. hitaammin liikennöivien pitäisi näyttää kädellään suuntamerkkiä, ennen kääntymistään ja kaistan vaihtoa!


 

JÄTÄ KOMMENTTI