Koulutusta kolmen päivän kotivarasta | Pirkko Kallio jatkaa EL – Töysän johdossa

0
Pirkko Kallio suostui jatkamaan, aktiivisesti ja monipuolisesti toimivan EL-Töysän puheenjohtajana.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Eläkeliiton Töysän yhdistys lukeutuu toimintansa laajuudellaan ja monipuolisuudella mitattuna valtakunnan kärkikastiin.

Tämä ilmeni Töysän nuoriseuralla järjestetyssä syyskokouksessakin muun muassa siitä, että tulevan vuoden liikevaihdoksi hyväksyttiin huikeat noin 32 000 euroa. Myös siitäkin, kun osallistujia oli lähes 80, joille kaikille tarjottiin ennen kokousta lihaisa perunakeitto ja kahvit. Keitto oli perinteisesti niin hyvää, että sitä piti santsatakin.

EL-Töysän syyskokous aloitettiin perinteisesti liha ja kasvikeiton ruokailulla sekä kahvilla. Tässä herkkupöydän antimia ammentamassa Antti Mantere vas. Reijo ja Anni Tikkamäki sekä Antti Heikkola.

Pirkko Kallio kelpuutettiin yksimielisesti jatkamaan 450 jäsenisen yhdistyksen johdossa. Kokouksen koulutuksen aiheena oli tärkeää tietoa jokaiselle. Kolmen päivän kotivarasta opasti, Kuudestaan Ry:n kehittämissuunnittelija Jaana Sippola.

Jaana Sippola Kuudestaan ry:stä, opasti keinoja kolmen päivän kotivarasta.

Sippola selvitti perusteellisessa esitelmäsään viranomaisten ja eri järjestöjen laatimaa, kolmen päivän kotivaran keinoja. Suosituksia siitä, mitä tulisi olla kotona varattuna ja varustettuna? Niin, että pärjää kotona vähintään 72 tuntia, tilanteen niin vaatiessa. Varautumisessa pitää ottaa huomion taloudessa olevien ihmisten ja eläimienkin tarpeet.

-Jokaisessa kodissa pitäisi varautua niin, että pärjättäisiin itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta, häiriötilanteen sattuessa. Ruoka, vesi, lääkkeet ja lämpö ovat tärkeämpiä.

– Kotivaran valikoiman varaamisessa pitää ottaa huomioon esimerkiksi, että on puhtaita ja kannellisia vesiastioita. -Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa. Myöskin lemmikeille. Paristoilla toimiva radio, taskulamppu ja varapattereita/akkuja. Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamiseen, retkikeitin ja tulitikut, käteistä rahaa, välttämättömät lääkkeet, hygieniatarvikkeita, käsisammutin/peite.

-Mainittua varautumista tarvitaan, jos tulee pitkittynyt sähkökatkos. Kun kauppaan ei pääse sairauden tai tapaturman takia. Jos yhteiskunta kohtaa lakon tai onnettomuuden. Kun liikenneyhteydet katkeavat. Kun tulee tavaroiden jakeluhäiriö, myrsky tai tulva, joka katkaisee sähköt, tukkii liikenteen. Tai maksujärjestelmän eivät toimi-.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Huoltovarmuusorganisaatio ja monet muutkin järjestöt ja yhdistykset ovat laatineet oppaita, miten tulee varautua häiriötilanteiden varalle. Niitä on maksutta saatavissa yleisesti. Jokaisen kannattaisi hankkia niitä luettavaksi.

Leo Jeulonen ja Teuvo Rapo viihdyttivät yleisöä huuliharpun soitolla, laulaen ja sanallisella huumorilla.

ELÄKELIITON TÖYSÄN yhdistyksen kokousohjelma käynnistyi puheenjohtaja Pirkko Kallion tervehdyssanoilla. Yhdistyksen oma kuoro, Eloisat lauloi Risto Lehtisen johdolla. Leo Jeulonen ja Teuvo Rapo lauloivat ja soittivat sekä esittivät huvittavaa huumoriakin.

Pirkko Kallio esitteli mennyttä ja tulevan vuoden toimintasuunnitelman. Vuoden 2023 aktiivisuuteen sisältyy entiseen tapaan melkein jokaisella päivälle jotakin. Säännöllisesti viikottain kokoonnutaan ainakin bocciaa pelaamaan ja keilamaan, karaokeen ja kuorojen lauluharjoituksiin. Järjestetään retkiä- ja matkoja, liikuntaa, tansseja, koulutusta teemapäiviä, kuukausikokoontumisia. Äijäkerho toimii ja paljon muuta meininkiä.

Toiminnan monipuolisuus ja laajuus ilmeni erityisesti Kari Kallio esittämästä, hallituksen laatimista talousarviosta vuodelle 2023. Liikevaihto tuli hyväksytyksi noin 33 000 euroon! Eli tämäkin jo todistaa, että EL-Töysä toimii tulevanakin vuotena, eikä meinaa.

Liitto ja piiri nostavat osuuttaan jäsenmaksuista, joten Töysässäkin tulee niihin lisäystä ja on ensivuonna 18 euroa/henkilö. Kannatusmaksu yhteisöiltä 100 e.

Sääntöjen mukaan hallituksessa saa toimia 6-vuotta yhtäjaksoisesti. -Kari Kalliolta palvelusvuodet hallituksessa päättyvät tälle erää vuoden vaihteessa. Mutta varmasti hän jatkaa tulevaisuudessakin EL:n toiminnoissa.

Pirkko Kallion johtamassa hallituksessa toimivat: Rauni Akonniemi, Anna Hautamäki, Seppo Aho-Pynttäri, Merja SuniHeikki Hautalahti, Laila Hakomäki, Mila Yhtiö, Heikki Välkky, Sirkka-Liisa Hautalahti ja Terttu Liesmäki.

Entisistä eivät jatkaneet enää Riitta Lahna ja 6-vuoden määräajan täyttyessä Kari Kallio. Hallitus pieneni yhdellä, kun halukkaita tilalle lupautui ainoastaan yksi. Toiminnantarkastajaksi valittiin Erkki Vainionpää ja varalle Aila Mursula.

Kokouksessa hyväksyttiin Töysän yhdistyksen hallituksen laatima kannanotto käsiteltäväksi piirin syyskokouksessa. Siinä toivotaan piiriä kiinnittämään huomiota alueen yhdistyksien luottamushenkilöiden jaksamiseen. Yhdistyksien hallinnon työtakkaa pitäisi pyrkiä keventämään.

-Nykyisessä tilanteessa on lähes mahdoton saada yhdistyksille uutta puheenjohtajaa ja jäseniä hallitukseen tai edustajaa piirin/liiton toimielimiin. Eläkeläiset eivät halua sitoutua näiden tehtävien vatimaan suureen työmäärään.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI