Mari Holopainen – Nyt on aika toimia heti

0
Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen (Kuva: Martiina Woodson)

Mari Holopainen: Omikronmuunnos vaatii nopeampaa reagointia, jotta lockdownilta vältyttäisiin

Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen on huolissaan siitä, että Suomessa voidaan joutua ottamaan käyttöön laajoja ihmisten elämää haittaavia sulkutoimia, jos muuttuneeseen tilanteeseen ei reagoida nopeasti. Useiden arvioiden mukaan muunnoksen aiheuttama tartuntapiikki lisää sairaaloiden kuormitusta kestämättömästi, mikäli omikronmuunnos ei ole huomattavasti nykyisiä variantteja vaarattomampi. HUS:n Lasse Lehtosen mukaan tarvitaan lockdownia, jos tilanne halutaan pysäyttää.

– Tällä hetkellä eletään osin epävarmuudessa, mutta se tiedetään, että vakavaa tautia vastaan voi suojautua rokotteella. Rokotekattavuuden nostamisen vaikutukset eivät kuitenkaan pelkästään riitä lyhyellä tähtäimellä, jolloin kontaktien vähentäminen ja tartuntojen ehkäiseminen on keino vaikuttaa. Suomi tarvitsee omikronmuunnoksen huomioivat mallinnukset ja toimenpiteet viimeistään nyt. On tehokkaampaa vähentää kontakteja ennen kuin sairaalat ovat äärirajoilla. Totaalista sulkua kohtuullisempaa ihmisten elämisen kannalta olisi ennakointi, Holopainen korostaa.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan rokoteväliä olisi mahdollista lyhentää merkittävästi. Riskiryhmien suojaamisen lisäksi tulee huolehtia työikäisten tehosterokotteiden antamisesta. Rokottamiseen tarvitaan vauhtia useassa kunnassa. Erityisesti rokottamattomuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

– Tehosterokotteiden lisäksi tarvitaan myös mahdollisimman vähän ihmisten elämää haittaavia toimia, kuten tehokkaampia kasvosuojaimia, pikatestausta ja tilojen tuulettamista, Holopainen korostaa.

Holopainen peräänkuuluttaa kirjallisessa kysymyksessään pitkäaikaista suunnitelmaa mahdollisimman vaikuttavasta ja oikeudenmukaisesta rajoituskokonaisuudesta epidemioiden hallitsemiseksi.

– Suomi on hoitanut koronaepidemiaa kansainvälisten vertailujen perusteella hyvin, mutta lainsäädännöllisessä rajoituskokonaisuudessa on edelleen epäkohtia. Tarvitaan suunnitelma siitä, mitkä yhteiskunnan toiminnot ovat kriittisimpiä ja mitkä palvelut halutaan ensisijaisesti pitää avoinna. Myös paikallisten viranomaisten tulkinnat vaihtelevat, Holopainen huomauttaa.

– Näimme esimerkiksi juuri tilanteen, jossa salibandyottelussa oli satoja ihmisiä lähekkäin huutamassa ilman kasvosuojaimia ja samaan aikaan koulujen ja päiväkotien jopa ulkona järjestettäviä joulujuhlia perutaan. Tämä ei ole oikeasuhtaista epidemian hallinnan eikä lasten oikeuksien toteutumisen kannalta. Hallituksessa sovitusta lapset ensin -periaatteesta on pidettävä kiinni, Holopainen jatkaa.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI