Pandatyttöjen päivä

0
Lumi

Pandatyttöjen päivä. 17.9 on kansainvälinen pikkupandojen päivä (eng. Red Panda)

Pikkupanda eli kultapanda, kissakarhu tai tulikettu, ei ulkonäkönsä ja elintapojensa perusteella vaikuta kuuluvan mihinkään ryhmään, ja samalla siinä on piirteitä useista tutuista eläimistä. Se syö bambua kuten panda, sen liikkeet ovat kissamaiset ja samalla siinä on kuitenkin jotain karhumaista. Pikkupanda ei ole kuitenkaan sukua millekään näistä ryhmistä, vaan se on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji, sukunsa ja heimonsa ainoa nykyisin elävä laji.

Tuuhea ja pitkä häntä ei ole vain kaunis, vaan se auttaa tasapainoilussa sekä lämmittää kylmällä ilmalla. Usein meidänkin pikkupandamme River ja Phoenix ovat käpertyneet kuusen oksalle nukkumaan ja kietoneet häntänsä nenänpäätä lämmittämään.

Erittäin uhanalainen laji

Pikkupanda on erittäin uhanalainen eläinlaji, ja eläintarhojen välisillä siirroilla turvataan pikkupandojen geneettisen perimän säilyminen. Luonnonvaraisten yksilöiden määrän arvioidaan olevan alle 10 000, niidenkin uhkana on yhä mm. salametsästys ja luonnollinen elinympäristön tuhoutuminen kaupungistumisen myötä, jolloin bambu ja sopivat pesäpuut häviävät.

Pikkupanda

Pikkupandojen suojeluun voi jokainen vaikuttaa

Lajia suojellaan eläintarhojen suojeluohjelmien lisäksi lisäämällä pikkupandojen elinalueilla asuvien ihmisten tietoisuutta lajista, suojelemalla pikkupandojen kotimetsiä ja tukemalla paikallisten toimeentuloa, jotta heidän ei tarvitse turvautua esimerkiksi salametsästykseen. Siksi myös Ähtäri Zoo tukee kansainvälistä Red Panda Networkiä lahjoittamalla osan myytyjen pikkupandapehmojen tuotoista suoraan järjestölle. Eli myös sinä voit tukea pikkupandoja tulemalla Ähtäri Zoohon, ostamalla pienen pehmolelun tai lahjoittamalla suoraan Red Panda Networkille (https://redpandanetwork.org/).

Lumi täyttää 8 vuotta

Päätimme yhdistää kaikkien pandatyttöjemme juhlinnan samalle päivälle, ja vaikka 17.9 onkin virallisesti pikkupandojen niin juhlat vain paranevat, kun lisätään siihen myös synttärisankari. Isopandamme Lumi täyttää 8 vuotta, ja juhlistamme vuosipäivää perinteisesti yllätyslahjalla, jonka avaaminen on yhtä lailla hauskaa katsottavaa meille ihmisille kuin mukava virike Lumille.

Pikkupandaopastukset 17.9. klo 11.30 ja klo 14.30. Lumille lahjananto pandatalossa klo 13.00 ja opastus klo 13.30


 

JÄTÄ KOMMENTTI