Saukot nauttivat kevään hangista

0
Kuluvana keväänä on monilla, suojaisilla peltojen kumpareille tarjoilla saukoille liukkaita lumia ja hankia.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Saukko on parhaimmillaan metrin mittainen. Hännän pituus on lisäksi noin puoli metriä. Täyskasvuinen eläin painaa enimmillään 11 kiloa. Saukko on Suomessa lisääntynyt paljon viime vuosikymmenien aikana.

Laji oli loppumassa kokonaan Suomesta metsästyksen kohteena. Saukkoa metsästettiin aktiivisesti, sen arvokkaan turkin takia.

Saukko rauhoitettiin onneksemme vuonna 1974. Saukkojen määrä lisääntyi kiellon seurauksena, Vuoteen 2015 saakka se luokiteltiin silmällä pidettäväksi. Sen jälkeen saukko on ollut noteerattuna elinvoimaiseksi. Saukkoja onkin luonnossamme tällä hetkellä, laskettu elävän noin 5000.

Suomenselän ja Järvi-Pohjanmaan alueella saukkoja on runsaasti. Kuluneen talven aikana eläimiä on liikkunut järviemme jäälakeuksilla ja jokien varsilla paljon. Huomattavasti yleisemmin, mitä menneinä talvina.

Saukot ovat taitavia kalojen pyydystäjiä. Mutta kyttäävät entistakin rohkeammin pilkkijöiden jäälle jättämiä ahvenia ja särkiä.

Kaukaa otettu kuva aamuhämärässä, kun saukko söi sammakkoa.

Muun muassa Kari Kallio asuu Pirkko-rouvansa kanssa omakotitalossa aivan Ponnenjärven rannalla. Hän kertoo itsekin jättävänsä pienempiä kaloja jäälle. -”On mukava seurata ikkunasta, kun saukot tulevat ja nauttivat ne ruuakseen”.

”Pääsiäisen aikaankin kävi saukko syömässä tuossa järven jäällä pilkkikaloja” iloitsi Kari.

Saukot ovat myöskin leikkisiä ja helposti kesyyntyviä ihmiseen. Ne liikkuvat pitkiä matkoja tarvittaessa, kun hankkivat ruokaansa. Herkkuja heillä ovat kalat sekä sammakot.

Lisäksi eläin taitava vatsallaan liukuja. Tasaisella lumella ja alamäessä. Pisimmät liut jäisellä lumella ovat useita metrejä. Alamäessä jopa monia kymmeniä metrejä. Nyt huhtikuussakin on tarjolla saukoille hienot hanget. Niillä saa pitkiä laskuja. Niitä sain seurata ja kuvata itsekin taas torstaina 13.4. aamulla klo seitsemän seutuvilla.

Saukot liukuvat ja laskevat alamäkiä vatsallaan. Jalat ovat sujuvasti ojennettuna taakse ja lumea vasten on enimmässä kosketuksessa vain liukas vatsan turkki.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI