Töysän Nuorisoseura – VIIHTYISÄ TALO TALKOILLA MONEEN KÄYTTÖÖN

0
Antero Haakana, Anni ja Reijo Tikkamäki talkoilemassa lokakuun arkipäivää Töysän Ns:n kerhotiloja. Kuva: Pentti Hautala

Pentti Hautala
ALAVUS/ TÖYSÄ

Töysän Nuorisoseura ry:n perustetiin joulukuussa vuonna 1904. Oma toimitalo rakennetiin kirkonkylään v. 1907. Vuosikymmenien aikana on taloa laajennettu ja remontoitu säännöllisesti.

Esimerkiksi vuonna 1959 tehdyssä remontissa laajennettiin tanssisalia. Viime vuosina, vuodesta 2013 alkaen tehty pääasiassa talkootyönä merkittäviä uudistuksia koko talossa. Voidaankin todeta, että on korjattu kellarista katoon.

Keittiökin on uudistettu vuonna 2020 nykyaikaseksi, joka mahdollistaa omalta tärkeältä osaltaan nuoriseuran hyvän soveltuvuuden moneen käyttöön. Ja viihtyisissä tiloissa onkin monenlaista toimintaa.

Seurakuntatalon ollessa pois käytöstä, nuoriseuralla on järjestetty viime talven ja kesän kuluessa myöskin monet hautajaiset. Ja niitä pidetään vielä ainakin ensivuoden lopulle saakka, jolloin uusi seurakuntatalo pitäisi olla valmis.

Isossa ja melkein 100-vuotiaassa ns:n talossakaan ei ole kaikki vielä 100 prosenttisesti valmista. Viime viikkoinakin korjaustyön äänet kuuluneet päivittäin, aamusta iltaan. Ahkerat talkoolaiset ovat kunnostaneet talon eteläpään kerhotiloja.

-Kyllä kylmän on vaikea nyt tulla sisään tämän lisäeristeen läpi. Tietävät Reijo ja Antero, laittaessaan lisää villaa ja levyä ulkoseinän sisäpuolelle. Kuva:Pentti Hautala

Kävin ihastelemassa lokakuun arkipäivänä, töiden sujumista. Sopivasti talven varalle, ”kökkäkunkkupariskunta” Anni ja Reijo Tikkamäki sekä Antero Haakana laittoivat koolausta ja lisäeristystä seiniin.

-Meillähän sitä aikaa on nyt tällaiseen hommaan, kun ollaan kaikki jo eläkeläisiä, työtaidot on vielä tallella ja kunto hyvä. Niin mukavaahan täällä on yhdessä touhuta, nauraa heläytti iloisesti Anni.

Ja remontin tulokset todistavat, että taidot ovat tekijöillä tallella. Kaikenlaisiin rakennustöihinkin. Sen takeeksi voin todeta esimerkiksi sen, että Reijo Tikkamäki on vuosikymmeniä toiminut Töysän kunnan ja Alavuden kaupungin teknisellä puolella monitoimijana ja työnjohtajana.

Reijo esittelee, että tämä remontti aloitettiin uusien puisien liimapalkkien laittamisilla kattorakenteiden kannattimiksi. Ensi tehtiin tarvittavat vahvistukset seiniin ja sitten liimapalkit sujutettiin nosturikoneella paikoilleen ulkoseinään tehdyistä aukoista onnistuneesti.

– Kantavien puupalkkien laitto mahdollisti sen, että saatiin poistaa sisätoista, lattiatasosta katoon kohonneet metalliset kannatin/tukipalkit. Näiden huoneiden tilat saatiin tällä uudistuksella huomattavasti toimivimmiksi ja monikäyttöisemmiksi.

– Ennen tehtiin huoneisiin paljon liikaa korkeutta, niin näissäkin tiloissa on. Sisäkattoa on laskettu reippaasti. Tällä saadaan ainakin vähän säästöä lämmityskuluissa, arvioi Tikkamäki.

Viime vuosina on talkoolaiset olleet jatkuvasti touhuamassa nuorisoseurantalon uudistustoimissa. Vapaaehtoistyön arvo nousee rahassa kymmeniintuhansiin euroihin. Rahallista apua on saatu tarvike- ja laitehankintoihin Alavuden kaupungilta, yrityksiltä ja muilta yhteistyötahoilta.

Koko seutukunnalle onkin suuriarvoinen asia, että Töysän Ns:n toimintaan on löytynyt aktiivisia henkilöitä vuosikymmenestä toiseen. Heidän aktiivisuutensa ansiosta saadaan edelleen nauttia talon tarjoamista hyvistä olosuhteista ja tilaisuuksista.

Tällä hetkellä Ns:n puheenjohtajana toimii Minna Ala-Kanto, varapuheenjohtajana Minna Hakala ja Helli Loukasmäki sihteerinä.  Lisäksi johtokunnassa toimivat: Antero Haakana, Teemu Hautala, Virve Myllyaho, Elina Myllymäki, Marko Mäenniemi, Outi Pennala, Anni Tikkamäki, Reijo Tikkamäki ja rahastonhoitajana Annikki Hakala. Johtokunnan apuna toimii useita toimikuntia.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI