Vaasan sairaanhoitopiirissä koronakasvua – rauhallisen vuodenvaihteen jälkeen

0
VSHP, Havainnekuva H-talosta

Koronaviruksen leviäminen on ottanut uutta vauhtia Vaasan sairaanhoitopiirin alueella hieman rauhallisemman loppuvuoden jälkeen. Paras tapa suojella itseään ja läheisiään tartunnalta on edelleen kokoontumisen välttäminen, turvavälien noudattaminen ja kasvomaskin käyttö.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan edelleen, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestettäisi. Suositusta jatketaan 14.2. saakka. Etätyötä ja kasvomaskien käyttöä suositellaan jatkettavan 31.3. saakka.

Matkustamisen rajoittaminen ehkäisee tehokkaimmin viruksen leviämistä

Suuressa osassa Pohjanmaalla alkuvuodesta todetuista tapauksista tartunta on peräisin ulkomailta. Kyse on useista eri maista. Matkustuksen seurauksena Pohjanmaalla on todettu myös muuntunutta virustyyppiä. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan 12.1. että tehokkain tapa ehkäistä viruksen leviämistä olisi rajoittaa matkustusta riskimaista. Matkustuksen rajoittaminen edellyttää valtakunnallisia päätöksiä.

– Alueelliset rajoitukset ja suositukset ehkäisevät viruksen leviämistä paikallisesti, mutta epidemiaa ei voida pysäyttää, jos uusia virusta kantavia henkilöitä saapuu muista maista, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Vanhojen tanssit suositellaan siirrettävän, penkkareille varovasti vihreää valoa

Koronaviruksen leviämistä ehkäisevät rajoitukset ja suositukset ovat vaikuttaneet monien tärkeiden juhlien järjestämiseen jo pian vuoden ajan. Nyt vuorossa ovat lukiolaisten vanhojen tanssit ja penkinpainajaiset. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vanhojen tanssit siirretään tanssittavaksi myöhemmin keväällä tai alkusyksyyn. Penkinpainajaiset voidaan ryhmän mukaan järjestää helmikuussa, jos niissä noudatetaan voimassa olevia suosituksia turvaväleistä, kasvomaskeista ja ryhmistä. Kunnat päättävät sekä vanhojen tanssien että penkinpainajaisten ajankohdan.

– Vanhojen tansseja suositellaan siirrettävän, että myös yleisöllä olisi mahdollisuus osallistua lukiolaisten tärkeään päivään. Penkinpainajaisia voi seurata laajalla alueella ulkona, jolloin voimassa olevien rajoitusten ja suositusten noudattaminen onnistuu, sanoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 19.1.2021 ja tarvittaessa jo aikaisemmin.

Ilmaantuvuus kunnissa

ILMAANTUVUUS edeltävät 14 vrk VSHP ilmaantuvuus KUNNAT tilanteessa 12.1.2021

 

0-9 Kaskinen, Närpiö, Uusikaarlepyy
10-49   Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Vöyri
50 -99 VSHP 61 Korsnäs, Mustasaari, Pedersöre, Pietarsaari, Vaasa
100-199  
yli 200 –            Maalahti

 

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe:

  • Seuraavat kunnat kiihtymisvaiheessa: Kaskinen, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Närpiö, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vöyri
  • Seuraavat kunnat leviämisvaiheessa: Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Pietarsaari

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 1400 (keskiviikko 13.1.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 59 (keskiviikko 13.1.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 5,87 %


 

JÄTÄ KOMMENTTI