Viikko 13 | EPSHP:n tiedote – maanantai | Kuusi uutta tartuntaa viikonloppuna

0
Sairaalanmäki aluetta

 Tilannetietoa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin COVID-19-tilanteesta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonvaihteessa 26.3. – 28.3.2021 yhteensä kuusi (6) uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 717. Tartunnat lähteet ovat pääosin muualta Suomesta.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 38 tartuntaa (ilmaantuvuus 19,7/100 000 asukasta). Viimeisen viikon aikana sairastuneista 56 % oli karanteenissa olevia. Tartunnoista 31 % on saatu työpaikalta, perhepiiristä saatuja tartuntoja on 25 %, kavereilta ja yksityistilaisuuksista saatujen tartuntojen osuus on 6 %. Muut tartunnat ovat ulkomailta ja varuskunnista saatuja tartuntoja. Epäselvien tartuntojen osuus on 13 %.

Karanteeniin asetettiin viime viikolla lähes 150 henkilöä.

Osastohoidossa on tällä hetkellä yhteensä 5 koronapotilasta, joista valtaosa Ilmajoen terveyskeskuksessa. Koronakuolemia on alueella kaikkiaan 21.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 91 502. Eilen tutkittiin 150 näytettä. Viime viikolla tehtiin yhteensä 2218 koronatestiä, joista positiivisten osuus oli 0,7 %.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla.

Nyrkin suositukset                   

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien. Tänään 29.3.2021 kokoontunut Nyrkki merkitsi tiedoksi Aluehallintoviraston viime perjantaina antaman päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään 20 henkilöön 1.4.2021 lähtien. Rajoitus on voimassa huhtikuun loppuun saakka. Tämän hetkinen kymmenen (10) henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa 31.3.2021 saakka.

Nyrkki säilytti kymmenen (10) henkilön kokoontumissuosituksen yksityistilaisuuksissa, koska niissä saatujen tartuntojen osuus on pysynyt merkittävänä. Uskonnollisissa tilaisuuksissa voidaan noudattaa 20 henkilön enimmäismäärää. Tilaisuuksien turvallinen järjestäminen edellyttää riittävän suuria tiloja, jotta turvavälit (vähintään 2 metriä) voidaan säilyttää. Tilaisuuksissa on tärkeää käyttää myös kasvomaskia.

Etelä-Pohjanmaalla jatketaan edelleen kiihtymisvaiheen kasvomaskin käyttösuositusta. Kasvomaskia voi käyttää myös peruskouluissa (yli 12-vuotiaat) kuntakohtaisen harkinnan mukaan. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin joutuvien määrää.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 30.4.2021 asti. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygienia- ja maskikäytännöt huomioiden. Nyrkki suosittelee, että samanaikaisesti kokoontuisi enintään 20 henkilöä. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa.

Muusta kuin välttämättömästä syystä matkustaminen ei ole suositeltavaa. Turvallisinta on viettää pääsiäistä perhepiirissä ja välttää uusia sosiaalisia kontakteja. Nyrkin suositukset ovat voimassa 30.4.2021 saakka.

Seuraavan koronatilannetta koskevan tiedotteen  annamme keskiviikkona 31.3.2021


 

JÄTÄ KOMMENTTI