Virroilta kriittinen lausunto Kihniön Myyränkankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavaluonnoksesta

0
(JR/J-Pnews)

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain kaupunginhallitus otti maanantaisessa kokouksessaan kriittisen kannan lausunnossaan Kihniön Myyräkankaan tuulivoimapuiston osayleiskaava-luonnokseen.

Kaupunginhallitus toteaa lausunnossaan, että mikäli Virtain osalta päädytään jatkossa kaavoitusprosessissa tuulivoimaloiden vähentämiseen ja esimerkiksi siitä johtuen tai muuten kaavoituksessa päädytään hankkeesta luopumiseen, tulee Kihniön puolen kaavan tuulivoimaloiden siirtyä kauemmaksi Virtain kaupungin rajasta (vähintään 1,5 km), jotta haitallisista vaikutuksista maankäyttöön Virtain kaupungin alueella vältytään. Kihniön puolella rajan tuntumaan sijoitetut tuulivoimalat haittaavat maankäyttöä ja sen suunnittelua myös Virtain puolella tuulivoimaloiden välittömässä läheisyydessä mm. melusta ja välkkeestä johtuen.

Maisemavaikutukset ovat myös ilmeisiä. Mikäli Virtain puolella Myyrärankaan tuulivoimayleiskaava ei etenisi, ainoastaan haitat maankäyttöön tulisi tällöin Virtain kaupungille ja sen maanomistajille ja asukkaille kannettavaksi ilman mitään hyötyä.

Virtain kaupunki suhtautuu myös äärimmäisen kriittisesti Myyränkankaan tuulivoimapuiston toteuttamiseen ylipäätään, mikäli se ei toteudu molempien paikkakuntien suhteen, puiston sijoittuessa keskeisesti kuntien rajalle ja maisemavaikutusten keskittyessä molempien kuntien alueille ja ennen kaikkea Virtain puolella Kurjenkylän kylätaajamaan.

Lausunnossaan YVA- tarveharkintapyyntöön koskien Kihniön Närhinkankaan tuulivoimahanketta Virtain kaupunginhallitus toteaa antamassaan lausunnossa mm. kaupunki toteaa, että kaikki tuulivoimahankkeet, joiden vaikutukset ympäristöön, luontoon ja ihmisiin ovat laaja-alaisia, tulee arvioida kaavoituksen ja YVA-menettelyn kautta, vaikka varsinaiset YVA-rajat 10 kpl tuulivoimaloita ja 45MW eivät hankkeissa ylittyisikään. Kaupunginhallitus huomauttaa, että vaikka hanke ei kokonsa puolesta edellytä maakuntakaavan tuulivoimamerkintää alueella niin nykyisessä lainvoimaisessa maakuntakaavassa se on tv-alueena, mutta vaihemaakuntakaavan Elonkirjo ja energia päivityksen yhteydessä aluetta ei olla enää esittämässä tuulivoimalalle soveltuvaksi.

Virtain kaupunki huomauttaa, että materiaalissa esiintyy toistuvasti maininta Virtain puolella olevasta asuinkiinteistöstä, joka on alueen välittömässä läheisyydessä. Kiinteistön osalta mainitaan, että se olisi asuinkäytöstä poistettu. Oikea termi on ei-asuinkäytössä, siellä ei siis tällä hetkellä asuta, mutta sinne voidaan tarvittaessa muuttaa asumaan.

Virtain kaupunki pitää alustavia melu- ja välkemallinnuksia optimistisina toimijan taholta. Ne tulisi arvioida tarkemmin kaavoituksen ja YVA-menettelyn yhteydessä. Samoin tulisi arvioida hankeen yhteisvaikutukset muiden vireillä olevien hankkeiden suhteen, joita on lukuisia.
Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan ja Myyräkankaan tuulivoimaosayleiskaavassa ilmi tulleiden selvitysten johdosta hanke ei ole ehkä ollenkaan toteuttamiskelpoinen.

Valtuustolle esitetään hyväksyttäväksi 2025 käyttötalouden ja investointien raamin talousarvion 2025 pohjaksi sekä 500.000 euron sopeuttamistavoitetta vuoteen 2027 mennessä. Investointien raamiehdotus vuodelle 2025 noin 7,2 milj. euroa.

Päätettiin antaa vastine Pirkanmaan hyvinvointialueen vaatimukseen koskien vuokran kohtuullistamista. Kaupunki katsoo, että kohtuullistamiselle ei ole perusteita. – jr



 

Pariss Model

JÄTÄ KOMMENTTI