Höyrylaiva Tarjanne avasi kesäkauden Virroilla

0
Nyt halkoja polttoaineena käyttävä höyrylaiva Tarjanne tulossa kesän ensimmäiseltä risteilyltä Tampereelta Virtain Laivarantaan.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Höyrylaiva Tarjanteen kesän ensivisiitti keskiviikkoiltana (7.6) Tampereelta Virroille käynnisti perinteisesti kesätunnelman Virroilla.

Laivarantaan oli S/S Tarjannetta saapunut vastaanottamaan runsaslukuinen yleisö

– Meille virtolaisille tärkeä kesän aloituksen merkki on höyrypillin vihellys ja höyrylaiva Tarjanteen saapuminen Virroille. Tarjanne tuo kesän mukanaan, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus, korosti Tarjanne-laivan merkitystä virtolaisille kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Vehmas.

-Tämä 115 vuotta täyttävä laiva ajaa aina alkuperäistä reittiä Tampereelta Virroille. On ilo nähdä, että olemme tätä perinnettä vaalimassa. Tämä ilta on poikkeuksellinen, sillä höyrylaiva Tarjanne palasi tänä kesänä kulkemaan haloilla öljyn sijaan. Tänään oli sen ensimmäinen matka Tampereelta Virroille haloilla kulkien lähes 60 vuoteen. Tämä oli hieno ja rohkea teko. Kotimaisen ja uusiutuvan energian käyttö on tärkeää, korosti Jarmo Vehmas.

Hän myös uskoi laivan haloilla kulkemisen lisäävän risteilyjen kysyntää ja tuovan risteilyille historian havinaa.

Jarmo Vehmas kertoi laivan risteilyaikataulusta. -Tarjanne-laiva ilahduttaa meitä läpi kesän risteillen Tampereelta Virroille keskiviikkoisin ja perjantaisin ja seuraavana päivänä takaisin toiseen suuntaan.  Hän myös muistutti, että Virroilla tapahtuu kesällä paljon muutakin. -Meillä on hienoja kesätapahtumia niin keskustassa kuin kylilläkin. Meillä on hyvä vauhti päällä.

Hopealinjat Oy:n ja Runoilijantie Oy:n toimitusjohtaja Mari Vuorinen ja tapahtuman musiikista vastannut Velleri alias Veli Matti Friman.

Hopealinjat Oy:n ja Runoilijantie Oy:n toimitusjohtaja Mari Vuorinen avasi höyrylaiva Tarjanteen historiaa, ainutlaatuisuutta ja sen käyttämää reittiä- Tarjanne on 115-vuotias kelluva museo ja tietojemme mukaan yhä edelleen maailmassa yksi ainoista, ellei jopa ainoa, yhä matkustajakäytössä olevista höyrylaivoista, joka kulkee edelleen alkuperäistä reittiä. Runoilijantien reittiä ei suotta tituleerata yhdeksi Suomen kauneimmista maisemareiteistä. Tätä lienee tarpeetonta sen kummemmin perustella. Tämän huomasivat yli 100- vuotta sitten myös Suomen historian merkittävimmät taiteilijat, jotka ovat olleet ikuistamassa tämän reitin maisemia taideteoksiinsa. On huikeaa, että juuri näiden taitelijoiden teokset ovat tänä päivänä tuttuja mm. Helsingin Ateneumin seiniltä.

Mari Vuorinen avasi laivan käyttämää halkomäärää Tampereelta Virroille. -Tänä kesänä Runoilijantien reitti matkataan 10 motilla halkoja per suunta. Nyt minun täytyy heti korjata tämä fakta, nyt kun tultiin ensimmäinen reitti, konemestari Markus Puttonen tuli hymy huulilla kertomaan, että meni vain kuusi mottia halkoja. Tultiin siis vielä tehokkaammin.

S/S Tarjanteen kapteeni Sami Salmi luovutti muistohalon kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Jarmo Vehmakselle

Tervehdysseremonioiden päätteeksi laivayhtiöiden toimitusjohtaja Mari Vuorinen ja laivan kapteeni Sami Salmi luovuttivat Virtain kaupungille muistoksi sinisellä rusetilla koristetun ison halon, johon on kiinnitetty kullanvärinen metallilaatta. Laatassa on teksti: S/S Tarjanne. Tämä on muistona kesästä 2023, kun Tarjanne 60 vuoden jälkeen alkoi liikkua halkojen voimalla Oy Runoilijantietä. Halon otti vastaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Vehmas.

Ennen Tarjanteen saapumista Laivarantaan saatiin nauttia kaupungin tarjoamista kakkukahveista Rantaterassi Baarbuurissa. Tapahtuman musiikista vastasi Velleri alias Veli Matti Friman. Aurinkoisessa säässä Tarjanne-laivaa oli saapunut vastaanottamaan runsaslukuinen yleisö. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI