Yhteistyötä yli taiderajojen

0
Suvi Nurmi. kuva: Maximilian Beeskow

Merikanto-opisto ja vilppulalainen kirjailija-kuvataiteilija Suvi Nurmi (esittelyteksti jäljempänä) polkaisivat käyntiin monitaiteisen yhteistyöprojektin.

Projektin keskiössä ovat Suvi Nurmen rytmikkäät loitsurunotekstit, joita hyödynnetään Merikanto-opiston opetuksen yhteydessä esimerkiksi sävellysten ja improvisaatioiden lähtökohtana.

Projektin alkuvaiheessa ei ole asetettu turhan tarkkoja rajoja tai tavoitteita yhteistyön tuloksena syntyville tuotoksille, vaan ajatuksena on pikemminkin antaa luovan prosessin versoa omalla painollaan. Mahdollisina lopputulemina toistaiseksi on ajateltu esimerkiksi tekstien säveltämistä lauluiksi ja erilaisten, ainakin osin improvisoitujen äänimaisemien luomista tekstien taustaksi – joko livenä tai videona.

Yhteistyö on myös erinomainen esimerkki tilaisuuteen tarttumisesta ja asioiden liikkeelle laittamisesta melko matalalla kynnyksellä. Työryhmä odottaa innolla, minkälaisia soivia tuotoksia yhteistyö poikii tulevan vuoden aikana.

 


Suvi Nurmi (1982) on Vilppulassa vuodesta 2021 asti asunut kuvataiteilija ja kirjailija, joka on alun perin kotoisin pääkaupunkiseudulta. Hän valmistui maisteriksi Kuvataideakatemian paikka- ja tilannesidonnaisen taiteen koulutusohjelmasta vuonna 2011 ja Helsingin yliopiston kirjallisuudentutkimuksen maisteriohjelmasta vuonna 2020. Nurmen taiteessa on kyse sanojen merkityksen muuttumisesta eri tilanteissa, yksityisen ja julkisen välisestä rajankäynnistä sekä erilaisista tekstin tuottamisen prosesseista. Hänen poikkitaiteelliset teoksensa syntyvät vuorovaikutuksessa tilan ja sen käyttäjien kanssa, usein sanoista ja muistoista ammentaen. Kirjailijana Nurmen tuotantoon kuuluu tähän mennessä viisi julkaistua romaania, näytelmäkäsikirjoituksia, novelleja, runoja ja laululyriikkaa. Erityisen mieltynyt Nurmi on kirjoittamaan kalevalamittaisia loitsurunoja, joita on kertynyt vastauksena ihmisten aitoihin toiveisiin yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Nurmi on valikoinut loitsurunoistaan viitisentoista Merikanto-opiston käyttöön. Loitsun ikiaikainen rytmi sopii erinomaisesti säveltämisen lähtökohdaksi, ja Nurmi odottaakin mielenkiinnolla, mitä kaikkea yhteistyöstä musiikkiopiston kanssa vielä saattaakaan syntyä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI