PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala

Keskikesän juhla Juhannus on monelle ihmisille ja monille perheille ilon, että myöskin surun aikaa.

Menehtyyhän liikenneonnettomuksissa ja ”miestä väkevämpien” vaikutuksesta voimantuneena tappeluissa. Vuosittain mittumaarin aikaan hukkuu vesiin myös useita.

Hukkumisiin vaikuttaa paljon säätila. Jos on kaunis ja lämmin sää uidaan sekä saunotaan innokkaasti. Kun tähän lisätään höysteeksi viinakset on se suuri lisävaara vahingoille.

Myöskin järvelle lähdetään joukolla veneilemään innokkaasti. Silloinkin pitäisi muistaa selkeästi kaikki turvallisuuden säännöt ja vaatimukset.

Nyt on luvassa lämpimät säät. Se merkitsee vesielementin suosimista. Ja pahimmassa tapuksessa monta hukkunutta? Toivottavasti tämä perinne ei jatku. Se päättyy, kun ollaan varovaisia vesinautinnoissa. Pysytään maanpinnalla, jos on nautittu ”ilolientä”.

Tilastojen mukaan Suomessa on hukkunut Juhannuksen aikana eniten 24 henkilöä. Tällainen surunvuosi koettiin 1978. Vuonna 1999 hukkui 16 miestä ja 4 naista.
Vuden 2020 juhannuksena menetti hukkumalla henkensä 8 miestä.
Ainoa miesten kannalta mallikas juhannus koettiin vuonna 2012. Tuolloin ei hukkunut miehiä laisinkaan ja naisiakin vain yksi!

Nyt korona-ajan aiheuttamien kärsimyksien lievittämiseksi onkin jokaisen laitettava tavoitteeksi, että pidetään itsemme ”kurissa ja nuhteessa” vesillä sekä liikenteessä.

ILOISTA, mutta LIIKUNNALLISTA JA TURVALLISTA JUHANNUSTA JOKAISELLE !!


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI