Entisen sahan ympäristövaikutuksia tutkitaan Virtain Liedenpohja

0

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain Liedenpohjassa sijainneen entisen sahan alueella tehdään ympäristöteknisiä tutkimuksia juhannusviikosta 2022 lähtien. 

Maaperän, pohjaveden ja sedimentin tutkimukset jatkuvat syyskuuhun saakka. Tutkimuksia tehdään mahdollisten sahan toimintaan liittyvien ympäristöriskien takia.

Mertokarintiellä sijaitsevan entisen Toisveden Puun sahan alueella tutkitaan maaperän, sedimentin ja pohjaveden haitta-ainepitoisuuksia kesäkuun 2022 ja syyskuun 2022 välisenä aikana. Sahatoimintaa on alueella ollut virallisesti vuoteen 1965 saakka. Nykyisin alueella toimii hirsitaloja valmistavan yrityksen höylähirsitehdas. Myös vanhan saharakennuksen sahaa on käytetty edelleen satunaisesti. Alueella ei ole aikaisemmin tehty maaperän ja pohjaveden tutkimuksia.

Suoritettavasta hankkeesta ei ole vaikutusta alueen asukkaille ja yritystoiminnalle. Tutkimuksiin sisältyy maaperä- ja sedimenttinäytteenottoa kaivinkoneella ja pohjavesiputkien asennusta kairakoneella.  Kenttätyöt ovat alkaneet viikolla 25 (juhannusviikko) pohjavesiputkien asennuksella. Maaperä- ja sedimenttinäytteet sekä ensimmäiset pohjavesinäytteet otetaan viikkojen 26-29 (heinäkuu) välisenä aikana.  Toinen pohjaveden näytteenottokierros ajoittuu syyskuulle.

Tutkimuksia tehdään sahan toimintaan mahdollisesti liittyvien riskitekijöiden takia. Kohteessa on historiatietojen perusteella ollut puun kyllästystoimintaa, jossa on käytetty kemikaaleja. Alueella on myös säilytetty ja tankattu polttoainetta kuorma-autoihin ja käytetty mahdollisesti torjunta-aineita. Alueella selvitetään maaperän, pohjaveden ja sedimentin haittaominaisuuksia sekä mahdollisia haitta-aineiden kulkeutumisreittejä ja altistumismahdollisuuksia.

Nyt tehtävä selvitys on osa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne -ja ympäristökeskuksen koordinoimaa valtakunnallista Maaperä kuntoon-ohjelmaa. Selvitykseen liittyvät tutkimus- ja suunnittelutyöt toteuttaa Envineer Oy. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI