Aisaparin kevätkokouksen yhteydessä palkittiin Vuoden Intoilija ja Intoilu

0
(vas) Mervi Niemi-Huhdanpää, Sarita Salo, Risto Kleimola, Anne Loukasmäki, Raimo Peltola, Jarmo Pörsti ja Pekka Pohjoispää

Aisapari ry järjesti juhlahumussa kevätkokouksensa Vimpelissä Lakis Areenalla 26.4.

Aisapari ry perustettiin tasan 25 vuotta sitten 26.4.1999, joten juhlan tuntua oli ilmassa. Kevätkokous käsitteli sääntömääräiset asiat: toimintakertomus, tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja varajäseneksi Marko Ylimäki Lapualta hyväksyttiin Heikki Salmelan toimiessa kokouksen puheenjohtajana. Kokouksen yhteydessä palkittiin perinteen mukaisesti Aisaparin valitsemat Vuoden Intoilija ja Vuoden Intoilu 2024. Vuosittain jaettava palkinto annettiin tänä vuonna 11. kerran.

Vuoden Intoilijaksi valitaan henkilö, joka on esimerkillisellä tavalla tehnyt tunnetuksi Aisaparia ja Leader-toimintatapaa ollen myös ahkera yhteistyökumppani, uusien yhteistyömuotojen kehittäjä ja idearikas verkostojen rakentaja. Aisapari ry palkitsi Vuoden 2024 Intoilijana Pekka Pohjoispään Lapualta. Pohjoispää on työskennellyt pitkäjänteisesti video ja elokuvatuotannon parissa Mr. Orange Films Ky:ssä. Lisäksi hän on työskennellyt Aisaparin rahoittamissa video- ja elokuvatuotantoa tukevissa Digiperintö- ja Kulttuurisilta-hankkeissa, joita molempia hallinnoi Lapuan kaupunki.

Vuoden Intoilu on hanke, yhdistys tai muu yhteistyötaho, joka toiminut esimerkillisellä tavalla alueen ja sen asukkaiden hyväksi. Aisapari ry valitsi Vuoden 2024 Intoiluksi Härmä-Seuran Käräjätalo-hankkeet. Palkintoa Vimpelissä olivat ottamassa vastaan seuran puheenjohtaja Risto Kleimola sekä johtokunnan jäsenet Anne Loukasmäki, Jarmo Pörsti ja Raimo Peltola. Härmä-Seura ry hankki omistukseensa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Härmän käräjätalon vuonna 2018, ja päätti kunnostaa käräjätalon vaaliakseen härmäläistä historiaa ja kulttuuria. Käräjätalo-hanke on liikuttanut ja koonnut väkeä yhteen. Samalla hanke on lisännyt merkittävästi seudun matkailullista vetovoimaa.

Juhlavuoden merkeissä kevätkokous jatkuu iltapäivällä Aisapari-foorumilla kakkukahvien kera reilun 50 innokkaan osallistujan kanssa. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Aisapari-foorumissa tarkastellaan Aisaparin alueen nykytilaa ja suunnataan katsetta tulevaisuuteen Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2024-teemojen kautta, jota ovat; Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot. Aiheeseen johdattelee Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo. Keskusteluja ohjaa projektipäällikkö Anne Tastula Kansanvalistusseurasta.

Esimerkillistä työtä alueen historian vaalimiseksi ja näkyvyyden parantamiseksi

Pekka Pohjoispää ja Härmä-Seura ovat omalta osaltaan tuoneet aluetta näkyväksi, vaalineet historiaa, tuoneet ihmisiä yhteen ja lisänneet alueemme tunnettuutta. Vuosina 2015–2017 toteutetussa Digiperintö-hankkeessa mallinnettiin Vanhan Paukun alue digitaaliseen muotoon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi jälkipolville.

Kulttuurisiltahankkeessa, 2021–2023, luotiin alueelle vahva avustajakulttuuri, joka toimii pohjana tulevaisuuden elokuvatuotannoille. Nämä hankkeet osaltaan mahdollistivat syksyllä 2023 ensi-iltansa saaneen Lapua 1976-elokuvan, jossa Pekka Pohjoispää toimi tuottajana Blankface Oy:ssä. Elokuva palkittiin maaliskuussa 2024 Jussi-gaalassa kolmella palkinnolla. Lapua 1976 oli Yleisön suosikki, naispääosan esittäjä näyttelijä Linnea Leino oli Yleisön suosikkinäyttelijä ja elokuvantyöryhmä sai Vuoden uroteko -palkinnon.

Alajärven Luoma-aholla seitsemän kertaa järjestetyssä Valtakunnallisessa Kyläelokuvafestivaali-tapahtumassa Pekka Pohjoispää on ollut mukana niin järjestelyissä kuin tuomarinakin. Lisäksi Pekka Pohjoispää on antanut vahvan panoksensa kuvaajana Järvilakeuden kansalaisopiston Muistoseurat-paikalliselokuvatrilogiaan, joka toteutettiin vuosina 2017–2021.

Härmä-Seuran kunnostamalla Käräjätalolla on valtavasti historiaa ja se on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Alaviitalan talo toimi Härmän käräjätalona 1930-luvulle saakka. Alaviitalan talo on myös taiteilija Eero Nelimarkan (1891–1977) puolison, Saiman (1889–1953) kotitalo. Taitelija Nelimarkka on kuvannut taloa ja sen ympäristöä maalauksissaan. Aisapari on myöntänyt käräjätalon kunnostamiseen kolme investointihanketta vuosien 2019–2023 aikana. Omien varojen kartuttamiseksi Härmä-seura järjesti kansalaiskeräyksen. Talkootyötä on tehty paljon. Kesällä 2022 talkoissa oli myös kansainvälisen Euroopan solidaarisuusjoukkojen tiimileiri, jossa vapaaehtoiset 18–30-vuotiaat nuoret auttoivat erilaisissa kunnostustöissä. Härmä-Seura järjesti tiimileirin Allianssi ry:n ja Erasmus + ohjelman tuella.

(vas.) Mervi Niemi-Huhdanpää, Sarita Salo, Marita Mattila ja Pekka Pohjoispää

Vuoden Intoilija 2024: Pekka Pohjoispää, Lapua
Pekka Pohjoispää on työskennellyt pitkäjänteisesti video-ja elokuvatuotannon parissa Mr. Orange Films Ky:ssä. Lisäksi hän on työskennellyt Aisaparin rahoittamissa video- ja elokuvatuotantoa tukevissa Digiperintö- ja Kulttuurisilta-hankkeissa, joita molempia hallinnoi Lapuan kaupunki. Vuosina 2015–2017 toteutetussa Digiperintö-hankkeessa mallinnettiin Vanhan Paukun alue digitaaliseen muotoon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi jälkipolville. Kulttuurisilta-hankkeessa, 2021–2023, luotiin alueelle vahva avustajakulttuuri, joka toimii pohjana tulevaisuuden elokuvatuotannoille. Nämä hankkeet osaltaan mahdollistivat syksyllä 2023 ensi-iltansa saaneen Lapua 1976 -elokuvan, jossa Pekka Pohjoispää toimi tuottajana Blankface Oy:ssä. Alajärven Luoma-aholla seitsemän kertaa järjestetyssä Valtakunnallisessa Kyläelokuvafestivaali-tapahtumassa Pekka Pohjoispää on ollut mukana niin järjestelyissä kuin
tuomarinakin. Lisäksi Pekka Pohjoispää on antanut vahvan panoksensa kuvaajana Järvilakeuden kansalaisopiston Muistoseurat-paikalliselokuvatrilogiaan, joka toteutettiin vuosina 2017–2021.

Intoilijat 2013–2023
2013: Katja Jaskari Ylihärmä
2014: Aana Vainio Alajärvi
2015: Mauri Jokela Kortesjärvi
2016: DownTownBowling -yrittäjät
Harri Lahdensuo, Juhani Riutta ja Sari Riutta, Lapua
2017: Heikki Valijoki, Evijärvi
2018: Päivi Haapaniemi, Lehtimäki
2019: Susanna Korkiatupa, Vimpeli
2020: Pentti Kirkkomäki, Kauhava
2021: Rami Lilja, Suomen Nestelannoite Oy
2022: Vuokko Ylikesäniemi, Pure Garden Oy, Lehtimäki
2023: Kristian Hyyppä, Lappajärvi

Palkitsemassa (vas) Mervi Niemi-Huhdanpää, Sarita Salo ja Marita Mattila, vastaanottamassa Härmä-Seurasta Risto Kleimola, Anna Loukasmäki, Raimo Peltola ja Jarmo Pörsti

Vuoden Intoilu 2024: Härmän käräjätalo, Alahärmä
Härmä-seura ry hankki omistukseensa kulttuurihistori-allisesti arvokkaan rakennuksen vuonna 2018, ja päätti kunnostaa käräjätalon vaaliakseen härmäläistä historiaa ja
kulttuuria. Alaviitalan talo toimi Härmän käräjätalona 1930-luvulle saakka. Alaviitalan talo on myös taiteilija Eero Nelimarkan (1891–1977) puolison, Saiman (1889–1953) kotitalo. Taite-
lija Nelimarkka on kuvannut taloa ja sen ympäristöä maalauksissaan. Aisapari on myöntänyt käräjätalon kunnostamiseen kolme investointihanketta vuosien 2019–2023 aikana. Omien
varojen kartuttamiseksi Härmä-seura järjesti kansalaiskeräyksen. Talkootyötä on tehty paljon. Kesällä 2022 talkoissa oli myös kansainvälisen Euroopan solidaarisuusjoukkojen tiimileiri, jossa vapaaehtoiset 18–30-vuotiaat nuoret auttoivat erilaisissa kunnostustöissä.
Härmä-seura järjesti tiimileirin Allianssi ry:n ja Erasmus +-ohjelman tuella.
Härmä-seuran Käräjätalo-hanke on liikuttanut ja koonnut väkeä yhteen. Samalla hanke on lisännyt merkittävästi seudun matkailullista vetovoimaa.

Intoilut 2013–2023
2013: Itäkylän maa- ja kotitalousseura Lappajärvi
2014: Kauhajärven kyläyhd. Töpinä Lapua
2015: Härmänkylän nuorisoseura Alahärmä
2016: Kyläelokuvafestivaali Alajärven Luoma-aho.
2017: Kauhavan koirapuisto
2018: Lakis/Jouni Niemelä
2019: MC Club Härmä
2020: Ylihärmän nuorisoseura
2021: Järviseutu-Seura ry
2022: Ketolan Paksun sukuseura ry, Lapua
2023: Väinöntalon museo, Evijärvi



 

JÄTÄ KOMMENTTI