Kaupunginjohtaja Henna Viitanen Suomenselän Taitelijaseuran vuosinäyttelyn avajaisissa Virroilla. – Taide parantaa ihmisten hyvinvointia ja viihtyisyyttä.

0
Kaupunginjohtaja Henna Viitanen. (JR)

Jarkko Ruohola / J-Pnews
VIRRAT

Suomenselän Taiteiljaseuran 53:nen vuosinäyttelyn sunnuntaina (3.10.) Virtain kaupungin näyttelytila Virinässä  avannut  kaupunginjohtaja Henna Viitanen korosti taiteen merkitystä ihmisten hyvinvoinnille.

– Se on hienoa, että ollaan puolentoista vuoden sulkutilan jälkeen pääsemässä hiljalleen joukolla kokoontumaan erilaisiin tapahtumiin tai tilaisuuksiin. Tänään kokoonnumme taiteen äärelle.  Sekä vallinneista koronan aiheuttamista poikkeusoloista että nyt poikkeusolojen jälkeen, taiteen merkitys meille on entistäkin suurempi. Taide parantaa ihmisten hyvinvointia ja viihtyisyyttä niin taiteentekijöinä kuin kokijoinakin. Taitteen positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin on kuvattu maailman terveysjärjestön WHO:n raporteissa vuonna 2020. Taide tuottaa sekä kokijalle että tekijälle esteettisiä ja emonationaalisia elämyksiä, mielikuvia ja uutta luovia oivalluksia. Taide välittää tunnelmia, kertoo tarinaa, antaa merkityksiä ja herättää ajatuksia, listasi taiteen ihmiselle tuottamia positiivia asioita Henna Viitanen.

– Taide ja taideterapia vähentävät ahdistuneisuutta ja masennusta. Kulttuuri ja taide ovat tärkeitä vetovoimatekijöitä myös  paikallisen ja alueellisen vetovoiman näkökulmasta. Soteuudistuksen myötä vuonna 2023 kunnan rooli asukkaiden hyvinvoinnin edistäjänä ja kunnan elinvoiman turvaajana korostuvat entisestään. Taiteella ja kulttuurilla on tässä tärkeä asema, muistutti Viitanen.

Avajaisissa käytti puheenvuoron myös Suomenselän Taitelijaseuran puheenjohtaja Marita Erkkola-Järvinen.

Suomenselän Taiteilijaseuran puheenjohtaja Marita Erkkola-Järvinen. (JR)

– Näyttelyyn tarjosi töitään 36 taitelijaa. Mukaan heiltä otettin yhteensä 105 työtä. Kuten näette, työt ovat iloisia ja värikkäitä ja ne kertovat kuluneesta kesästä ja paljon muustakin. Lähes kaikkia tekotapoja on ollut käytössä. Yksi harvinaisuuskin on mukana, puulle tehty taideinversia. Nämä työt on toteuttanut Mirjami Raatikainen Alavudelta. Tämä on erittäin harvinaista tekniikkaa.  Myös Niina Tervalan käsintehdyt kirjat ovat katseltavina ja nekin ovat poikkeuksellisen harvinaisia näyttelyissä.
Virtain näyttelyssä mukana olevat taiteilijat tulevat pääosin Virtain lähikunnista, mutta myös kauempaakin aina Vääksystä, Merikaarrosta  ja Tampereelta.

Mirjami Raatikaisen harvinaiset taideinversialla puulle tehdyt työt. (JR)

-Nyt on katseltavaa aivan ovenpieliin asti, ikkunoilla , seinillä ja lisäsermeillä. Veistoksia on keramiikasta ja pronssista.  Pronssiveistoksia on tehnyt Päivi Ihamäki Virroilta. Jokaiselta halukkaalta taitelijalta on jotakin esillä. Ketään ei jätetty rannalle ”ruikuttamaan”, kertoi Marita Erkkola-Järvinen.

Suomenselän Taitelijaseuran vuosinäyttely galleria Virinässä tarjoaa runsaan ja molipuolisen taide-elämyksen. (JR)

Näyttely on esillä lokakuun 30:een päivään saakka. Virinän ovet ovat auki ma-pe klo 10.00-16.30.  Näyttelyyn on vapaa pääsy. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI