EPSHP | Tiedote – koronatilanne huonontunut

0
Sairaalanmäki aluetta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne kääntynyt huonompaan suuntaan, jatkaa kuitenkin edelleen perustasolla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä koronatartuntojen määrä on kääntynyt nousuun.  Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus on 53,4 ja tartuntoja on todettu 103. Nyrkki päätti Etelä-Pohjanmaan jatkavan toistaiseksi perustasolla ja tarkensi maskisuosituksen koskevan myös koulukyytejä ja sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkia tiloja.

Suurin osa koronatartunnoista todetaan rokottamattomilla. Nyrkki kannustaa varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in- rokotustilaisuuteen. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri järjestää yhdessä jäsenkuntiensa kanssa koronarokotusten pop up -tapahtuman Seinäjoen Ideaparkissa lauantaina 9.10. klo 10–15. Rokotukset annetaan ilman ajanvarausta saapumisjärjestyksessä. 1. annokselle ovat tervetulleita kaikki yli 12- vuotiaat.

Menneellä viikolla todettiin 75 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja oli 28. Tartuntojen kokonaismäärä on 1612. Tartunnat leviävät nyt voimakkaasti rokottamattomien nuorten piirissä ja liittyvät sosiaalisiin kontakteihin ja yökerhoihin. Lisäksi on perhepiirin tartuntoja, tuttavilta tai muilta perheenjäseniltä saatuja, muualta Suomesta ja muutamia tartuntoja ulkomailta.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla 1 ja terveyskeskuksen vuodeosastolla 1 COVID-19 potilas.

Positiivisten koronatestien osuus on noussut 3,3%.  Joukkoaltistumisia todettiin yökerhoissa, luokissa, päiväkodissa, työpaikalla, joukkuelajiharrastuksissa. 48% sairastuneista oli jo karanteenissa.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus: 69,9 % on saanut 1. rokotuksen ja 58,3 % myös 2. rokotuksen. Koko Suomessa 74% on saanut 1. rokotuksen ja 63% myös 2. rokotuksen.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä yli 161 000 kappaletta. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen 14,1 tuntia.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.

Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous maanantaina 11.10.2021 klo 12.30.

Nyrkin suositukset

Aluehallintoviraston määräykset

Ei voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.

  1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa.

Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

  1. Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan seuraavasti:

Aikuiset: Ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua.

Ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä.

Lapset ja nuoret: Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

  1. Etätyösuositus

Osana hybridistrategian toimintasuunnitelman päivittämistä etätyösuosituksen perusteita ja voimassaoloa arvioitiin kesäkuussa 2021, jolloin päädyttiin jatkamaan etätyösuositusta kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla elokuun loppuun saakka. EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta. Perustasolla etätyösuositus ei ole voimassa.

Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat tarkastelleet valtakunnallisen etätyösuosituksen voimassaolon perusteita. Ministeriöt esittävät, että etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta. Ministeriöt arvioivat, että siihen mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta. Tämä mahdollistaisi siirtymisen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen terveysturvallisesti.

Lokakuun alusta suositellaan työpaikoilla hybridimallia, jolloin esimerkiksi puolet henkilöstöstä on lähityössä kerrallaan, jos se työn luonteen puolesta on mahdollista työnantajan harkinnan mukaisesti.

  1. Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

  1. Maskisuositus

Maskin käyttö epidemian perusvaiheessa.

Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä, esimerkiksi koulukyydit
  • Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
  • Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Maskien käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Tämä koskee esimerkiksi julkisia sisätiloja, kuten kauppoja, kirjastoja ja teattereita sekä julkisissa tiloissa järjestettäviä tilaisuuksia. Kouluissa vahva maskisuositus poistuu, mutta kouluissa maskeja voi halutessaan edelleen käyttää. Maskinkäyttö vaikuttaa karanteenimääräyksiin vähentämällä altistuneiden määrää. Maskinkäyttö sekä hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta.


 

JÄTÄ KOMMENTTI